lauantai 7. kesäkuuta 2014

Tuulimyllyn arvoitus


Torreviejaa ristiin rastiin ajellut tai muutoin paljon sen katuja kuluttanut on varmasti jollakin retkellään ohittanut vanhan näköisen tuulimyllyn ja miettinyt mielessään, mitä  mahtaa tuulenhalkoja tehdä kerrostalojen keskellä sijaitsevan pienen puiston reunassa?

Tuo tuulimylly ei olekaan loputtoman vanha, vaan se on tarkka jäljennös alueella vielä 1900-luvulla toimineista myllyistä, joissa entisaikaan jauhettiin viljaa ja suolaa. Osana kulttuuriprojektia Torreviejan kaupunki päätti pelastaa nämä tuulimyllyt unohdukselta ja järjesti asiantuntijat rekonstruoimaan yhden näköismyllyn keskelle kaupunkimiljöötä.

Puisto, jossa tuulimylly sijaitsee, on nimeltään Plaza del Molino ja löytyy Bazán- ja Tomillo-katujen risteyksestä läheltä paljon suurempaa Kansallisuuksien puistoa (Parque de las Naciones). Espanjan sana molino tarkoittaa tarkkaan ottaen myllyä, tuulimylly olisi el molino de viento.

Puiston lisäksi myös lähiympäristö on saanut nimensä tuulimyllyn mukaan, sillä alue tunnetaan yleisesti nimellä Barrio Molinos eli Myllyn kaupunginosa. Tuulimyllyyn ei pääse sisälle, mutta puisto kivettyine polkuineen ja paikallisine puulajikkeineen tarjoaa viehättävän pysähdyspaikan ohikulkijalle ja tuulahduksen entisaikojen tunnelmaa.

Myllyn historiasta ja rakenteesta on tehty esittelyvideo kahdella kielellä. Englanniksi sen voi katsoa täältä ja espanjaksi täältä:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti