lauantai 14. kesäkuuta 2014

Torreta de Guardamar

Ajettaessa Alicanten lentokentän ja Torreviejan välistä N-332-valtatietä kiinnittyy monella helposti huomio Los Montesinosin tienhaaran lähistöllä sijaitsevaan epätavallisen korkeaan antennimastoon, joka näkyy todella pitkälle. Erityisesti pimeällä sen valot näkyvät kaukana horisontissa.

Kyseessä on Torreta de Guardamar, joka on yli 370 metriä korkea ja sijaitsee meren rannasta noin 1,4 kilometrin päässä. Masto pystytettiin kylmän sodan aikana vuonna 1962 alunperin Yhdysvaltain armeijan käyttöä varten. Aitanassa oleva tutkasysteemi sekä Rotan laivastotukikohta Espanjan Atlantinpuoleisella rannikolla käyttivät sen palveluja, erityisesti sukellusveneliikenteen tarpeita silmällä pitäen.

Alunperin antennia kutsuttiin nimellä Torre de los Americanos. Masto on tiettävästi edelleen Iberian niemimaan korkein rakennelma ja Euroopan Unionin alueella korkein sotilaskäyttöön tehty. Masto kuuluu nykyään Espanjan laivastolle ja on viralliselta nimeltään Radio Estación Naval - Antena LF 380 metros – Guardamar. Antennimaston tarkoituksena on kontrolloida Välimeren laiva- ja sukellusveneliikennettä. Espanjan sukellusveneiden päätukikohta sijaitsee Cartagenassa.

Lisää kuvia Guardamarin mastosta löytyy täältä.

Kylmän sodan kaudesta Espanjassa on lisätietoa täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti