torstai 26. kesäkuuta 2014

Luontoystävälliset vihreät tiet

Espanjassa on yli 2000 kilometriä sellaisia käytöstä poistettuja rautateitä, jotka on myöhemmin muutettu pyöräily- ja vaellusreiteiksi. Tämän projektin – Vías Verdes - takana on vuonna 1985 perustettu Fundación de los Ferrocarriles Españoles -säätiö. 

Ensimmäinen tällainen vihreä tie valmistui vuonna 1993, jolloin Espanjassa oli yli 7600 kilometriä vanhoja käytöstä poistettuja rautatielinjoja. Nykyään vía verde -nimellä kulkevia reittejä on maassa jo yli 40. Reitit saattavat olla pituudeltaan muutamasta kilometristä useisiin kymmeniin kilometreihin. Poistetut rataosat kulkevat yleensä helpohkossa tasamaastossa, joten liikkuminen niillä on vaivatonta. Nämä vihreät tiet ovat todellinen ympäristöteko nykyaikana, reitit kulkevat usein luonnonkauniissa maastossa, johon tavallinen kulkija ei muuten juurikaan eksy.


Torreviejan reitti on pituudeltaan 6,7 kilometriä (kuva:
copyright Fundación de los Ferrocarriles Españoles)
Alicanten maakunnassa on viisi valmista reittiä ja kolme suunnitteilla. Carrascal de la Font Roja -luonnonpuistossa vanha Alcoy-Alicante rataosuus alkaen Alcoysta ja päättyen lähelle La Sargaa on pituudeltaan 10 kilometriä. Toinen valmis pätkä on Apeadero de Agostin ja Puerto de Maigmón välillä, yhteensä 22 kilometriä. Siitä löytyy upea 16-sivuinen opaslehtinen täältä. Villenan kohdalla on valmista vihreätä tietä 15 kilometriä. Déniassa on kunnostettu kuusi kilometriä entistä ratapohjaa.

Maakunnan viides reitti noudattaa vanhaa Torrevieja-Albatera -ratalinjaa alkaen Acequiónin rannalta läheltä Torreviejan vanhaa rautatieasemaa. Reitti päättyy Los Montesinosiin johtavalle tielle ollen tällä hetkellä 6,7 kilometriä pitkä. Nyt kesäkuussa on tehty esitys tämän vihreän tien jatkamisesta sisämaahan peräti San Isidroon saakka, jolloin pituutta tulisi lähes 30 kilometriä. 

Video Torreviejan nykyisestä reitistä aloituspisteen ollessa sisämaassa:


Vías Verdes -reiteistä on oikein ansiokkaat nettisivut osoitteessa www.viasverdes.com. Sieltä löytyy sekä espanjaksi että englanniksi tietoa reiteistä mm. karttoineen, korkeusprofiileineen ja historioineen. Sivujen kautta voi myös tilata alan kirjallisuutta. Espanjan postilaitos Correos on muistanut tätä luontotekoa julkaisemalla aiheesta postimerkin kolmisen vuotta sitten:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti