tiistai 3. kesäkuuta 2014

Legenda Alísta ja Cántarasta!

Puhuttaessa Alicanten kaupungista monen verkkokalvolle piirtyy kuva Benacantil-vuoresta, jonka laella Santa Bárbaran linnoitus sijaitsee. Vuori linnoituksineen kohoaa rakennusten keskeltä 166 metrin korkeuteen ja hallitsee jylhällä olemuksellaan kaupunkikuvaa.

Jos vuoren rinnettä katsellaan tietystä kohdasta rannan suunnalta, näyttää aivan kuin siinä olisi ihmisen kasvojen sivuprofiili. Kasvot tunnetaan nimellä "La Cara de Moro", ja niiden syntyyn liittyy legenda, josta on useita versioita. Tässä kerrotaan yksi suosituimmista.

Benacantil-vuoren rinteessä voidaan nähdä katsottaessa sopivasta suunnasta ja sopivalla auringonpaisteella kasvojen sivuprofiili, jonka kerrotaan kuuluvan legendan kalifille.

Tarinan mukaan noin tuhat vuotta sitten alueen kalifilla oli kaunein tytär mitä maa päällään kantaa (kuten kaikki prinsessat kaikissa taruissa). Kun Cántara-tytär täytti 16 vuotta, kalifi ajatteli hänen olevan riittävän vanha kihlattavaksi. Kaksi prinssiä, Almanzor ja Alí, oli rakastunut viehättävään prinsessaan.

Kalifi ei osannut päättää kummalle prinssille tyttärensä antaisi. Niinpä hän päätti antaa kummallekin kilpakosijalle tehtävän. Almanzor sai tehtäväksi noutaa kaukaa Intiasta harvinaisia mausteita. Alin tuli kaivaa Tibistä Alicanteen kanava, joka toisi hänen rakastetulleen kirkasta vettä.

Almanzor lähti vaivalloiselle matkalle, mutta Alí kulutti aikaansa lähettämällä helliä rakkauskirjeitä Cántaralle ja toivoi siten ansaitsevansa prinsessan rakkauden. Kalifin tytär menettikin sydämensä sanataiturille. Almanzor sen sijaan suoritti tehtävänsä tunnollisesti loppuun Intiassa ja palasi kotiin toivoen saavansa prinsessan nyt omakseen. Koska kalifi oli sanansa mittainen mies, päätti hän asian Almanzorin hyväksi – huolimatta tyttärensä vastaväitteistä.

Kuultuaan kalifin ratkaisusta Alí murtui niin, että hyppäsi rotkoon. Cántara järkyttyi Alin kohtalosta ja päätti myös päivänsä hyppäämällä alas kalliolta. Nyt puolestaan järkyttyi kalifi, joka kuoli tyttärensä menetyksen aiheuttamaan suruun. Hänen kasvonsa ilmestyivät tuolloin Benacantilin vuoreen.

Tapahtumista liikuttuneet kaupunkilaiset päättivät, että Alín ja Cántaran traaginen romanssi tulee säilyttää jälkipolville ja nimesivät kaupungin Alicantaraksi, jonka siis nykyään tunnemme Alicantena. (Teksti ja kuva: Mirja Palmanto)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti