maanantai 9. kesäkuuta 2014

Costa Blancan flamingot

Costa Blancalla on hyvä tilaisuus nähdä luonnonvaraisia flamingoja – jopa niin hyvä, että aina ei tarvitse edes nousta autosta vaan flamingoyhdyskunnan voi bongata kahlaamassa jossakin esimerkiksi N-332 -tien varren laajoista suola-altaista.


Flamingot käyttävät suuren osan ajastaan kahlailemalla matalassa vedessä. Tässä luonnonvaraisia flamingoja La Matan suolajärvellä.
Suhteellisen suuren kokonsa – linnun korkeus voi olla 140 cm ja siipien kärkiväli jopa 155 cm – ja vaaleanpunaisen värinsä puolesta flamingo on helppo erottaa muista kahlaajista. Lisäksi flamingot ovat seurallisia: missä on yksi, siellä on todennäköisesti kymmeniä ellei satoja yksilöitä.

Flamingot viihtyvät hyvin matalissa, seisovissa vesissä, ja siksi suola-altaat ovat näiden pitkäjalkaisten kahlaajien suosiossa. Ne etsivät pohjan tuntumasta ravinnokseen levää, vesikasveja, hyönteisten toukkia, nilviäisiä sekä äyriäisiä ja liikkuvat parvina ruokapaikasta seuraavaan. Syvässä vedessä ne voivat uidakin.

Osa flamingoista oleskelee ympärivuotisesti Costa Blancalla, ja osa myös pesii alueella. Kyseisen alalajin lintuja (phoenicopterus roseus) tavataan Välimeren lisäksi Lounais- ja Etelä-Aasiassa sekä osissa Afrikkaa. Laji on pitkäikäinen: vankeudessa on tavattu useita kymmeniä vuosia vanhoja, jopa yli 50-vuotiaita yksilöitäkin!

Missä voi nähdä flamingoja

Luonnonvaraisia flamingoja voi todennäköisesti nähdä Santa Polan eteläpuolisilla suola-altailla ja La Matan luonnonpuistossa lähellä Torreviejaa. Jos kummassakaan näistä ei onnista, niin hyvät lähikuvat saa ainakin Benidormin Mundomar-eläintarhassa! (Teksti ja kuvat: Mirja Palmanto)

Flamingojen kaunis punainen väri syntyy ravinnosta saadusta karotenoidista. Nämä flamingot viettävät "kissanpäiviä" Benidormin Mundomar-eläintarhassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti