torstai 12. kesäkuuta 2014

Kunnianosoitus Espanjan majakoille

Majakka on merenkulun turvaksi tarkoitettu yleensä tornimainen rakennus. Nykyisin majakoiden merkitys turvalaitteina on vähäinen johtuen uusista navigointitekniikoista, ja osa majakoista onkin siirtynyt esimerkiksi matkailukäyttöön.
Majakoita ja niiden alkeellisia edeltäjiä on tunnettu lähes kautta historian merenkulun yleistyttyä. Jo antiikin aikana merenkulkijoille viestittiin tulilla, joita viritettiin korkeille rantapaikoille tai torneihin. Kuuluisa on Faroksen majakka, joka pystytettiin 300-luvulla eaa Egyptiin Aleksandrian sataman edustalle Niilin suistoon. Se luetaan yhdeksi antiikin ajan seitsemästä ihmeestä.
Vaikka 117-metrinen Faros tuhoutuikin yli 700 vuotta sitten maanjäristyksessä, elää sen muisto yhä nykykielissä. Espanjassa, ranskassa, ja italiassa käytetään vieläkin sanaa faro majakkaa ilmaisevana sanana. Faroksen majakan malli levisi myös ympäri Välimerta ja sen kaltaisia pienempiä majakoita on ollut satoja.
Ei ole mikään ihme, että moni yritys Suomessa on ottanut majakka-sanan osaksi nimeänsä, onhan sillä niin positiivinen lataus! Costa Blancan Vapaakirkkoseurakunnan toimintakeskus Torreviejassa on myös nimeltään Majakka.

Espanjan monituhantisella rantaviivalla kohoaa kaikkiaan 187 majakkaa. Tunnetuin niistä lienee La Coruñassa sijaiseva 58-metrinen Torre de Hércules, joka on rakennettu noin 1900 vuotta sitten ja on maailmaan vanhin vielä toimiva majakka.

Espanjan postilaitos Correos on kunnioittanut maan majakkalaitosta julkaisemalla vuosina 2007-2011 vuosittain kuuden postimerkin sarjan majakoista. Syyskuussa 2010 julkaistussa sarjassa, jonka painos oli 300.000 kappaletta, oli mukana Costa Blancalta yksi majakka, Cabo de las Huertas. Tämä majakka sijaitsee noin seitsemän kilometriä Alicanten keskustasta Benidormiin päin Lomas del Faro -nimisessä puistossa niemen kärjessä ja on toiminut vuodesta 1856 lähtien. Lisätietoja majakan sijaintiniemestä löytyy esimerkiksi täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti