tiistai 10. kesäkuuta 2014

Espanjan uimarannat

Espanjan rantaviiva on lähes 8000 kilometrin pituinen kun mukaan lasketaan jokainen lahdenpoukama ja niemenkärki. Espanjan rannat ovatkin yksi tärkeimmistä turistikohteista maailmassa. Maassa käy vuosittain yli 60 miljoonaa turistia. Espanja on niitä harvoja maita maailmassa, jossa käy enemmän turisteja kuin on asukkaita!

Kansainvälinen ympäristökasvatussäätiö (FEE) koordinoi ja EU-komissio tukee sininen lippu -toimintoa Euroopan rannoilla. Säätiö myöntää tietyt ehdot täyttäville rannoille ja satamille komission laatumerkin. Espanja sai näitä lippuja vuonna 2012 yhteensä 638 ja viime vuonna 647 kappaletta. Tälle vuodelle myönnettiin ennätykselliset 681 lippua, joista 573 on rantoja ja 108 satamia. Kehitys on ollut Espanjassa jatkuvasti parempaan suuntaan.

Torreviejassa sinisen lipun omaavia rantoja on viisi: El Cura, Los Náufragos, Cala Piteras, Los Locos ja La Mata (Sur). Orihuelan puolella puhtaan veden rantoja on yhteensä seitsemän. 


Espanjan rantojen olosuhteet määritellään päivittäin nostamalla salkoon tietyn värinen lippu. Vihreä lippu kertoo, että uiminen ja sukeltaminen ovat sallittuja. Meri on kuitenkin arvaamaton, joten varovaisuutta tulee noudattaa ja pitää silmällä erityisesti lapsia. Keltaisella lipulla uiminen on sallittua, mutta erityistä varovaisuutta on noudatettava, aallokko saattaa olla korkea ja mm. vaarallisia virtauksia voi esiintyä. Uimari ottaa itse vastuun teoistaan. Punainen lippu kieltää kokonaan uimisen kyseisellä rannalla. Päivän aikana lipun väri saattaa muuttua, joten kannattaa tarkkailla lippusalkoa. Torreviejan rantojen päivittäisestä tilanteesta kerrotaan täällä.

Keltaisen lipun rinnalla saattaa rannalla esiintyä valkopohjainen lippu, jossa on kuvattuna kaksi meduusaa. Lippu kertoo näitä polttiaiseläimiä olevan vedessä, jolloin on syytä välttää uimista. Espanjan rannoilla saattaa esiintyä toisinaan runsaasti meduusoja, ja nämä saattavat ihokosketuksessa aiheuttaa ikäviä vammoja. Mikäli meduusa pääsee polttamaan uimarin ihoa, niin ensiapu- ja hoitoohjeita löytyy esimerkiksi täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti