maanantai 2. kesäkuuta 2014

Kuninkaallisia harrastuksiaEspanjan kuningas Juan Carlos I on tänään ilmoittanut luopuvansa kruunusta. Valtaistuimelle tulee nousemaan kuninkaan poika, kruununprinssi Felipe, kunhan maan perustuslakiin tehdään muutos, joka mahdollistaa kuninkaan luopumisen vallasta.

Juan Carlos on ollut Espanjan hallitsijana 39 vuotta. Syytä hänen halulleen väistyä ei heti kerrottu, mutta 76-vuotiaan monarkin terveys on pitkään ollut heikko. Kuningasta on kiitetty demokratian vakiinnuttamisesta Espanjaan Francon sotilasdiktatuurin jälkeen. Sittemmin hänen maineensa on tahriutunut skandaaleissa. Kuningaskin on ihminen vikoineen päivineen. Tässä hieman valotetaan hänen harrastuksiaan.
Radioamatöörillä tarkoitetaan telehallintoviranomaisen ylläpitämän pätevyystutkinnon suorittanutta henkilöä, jolle on myönnetty oikeus käyttää radioamatööriasemaa. Maailmassa alan harrastelijoita on yli kolme miljoonaa. Harrasteen tarkoitus on pitää radioyhteyksiä toisten radioamatöörien kanssa. He eivät kutsu toisiaan oikeilla nimillä, vaan radioamatööreillä on oma henkilökohtainen asematunnus. Sen alkuosa kertoo maan, suomalaisten kutsut ovat OH-alkuisia ja esimerkiksi Espanjassa tunnuksen alussa ovat kirjaimet EA, EB tai EC.

Kun radioamatöörit saavat yhteyden johonkin toiseen radioamatööriin, lähettävät he usein vahvistuksena ns. QSL-kortin, josta selviää, kenen kanssa ollaan oltu yhteydessä, mihin kellon aikaan ja millä taajuudella. Radioamatöörien joukossa on useita kuninkaallisia, mm. Espanjan kuningas Juan Carlos eli asematunnus EA0JC. Kerrotaan, että Juan Carlos oli kerran yhteydessä englantilaiseen radioamatööriin, joka tivasi yhä uudelleen vasta-asemansa henkilön etunimeä. Lopulta tämä vastasi: “I am the king of Spain”.

Radioamatöörien joukossa on tosiaan monia hallitsijoita, presidenttejä ja pääministereitä. Yksi tunnetuimpia oli Jordanian edesmennyt kuningas Hussein. Espanjan Juan Carlos I harrastaa tai on harrastanut radion ohella myös paljon muuta, kuten esimerkiksi purjehdusta, laskettelua ja moottoripyöräilyä. Viimeksimainittu tiedoksi etenkin niille, jotka ovat sattuneet näkemään tien päällä Espanjassa tutun tuntuisen miehen eivätkä olleet uskoa silmiään….

Takavuosina Espanjan kuninkaasta kerrottiin seuraavaa juttua, jonka todenperäisyydestä ei ole varmuutta. Innokkaana laskettelijana Juan Carlos kävi vuosittain muutamia kertoja Pyreneillä ja Sierra Nevadassa. Televisiouutisilla oli tapana haastatella kuningasta lasketteluloman jälkeen ja hänellä oli yleensä joko käsi tai jalka lastassa….

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti