lauantai 14. kesäkuuta 2014

Niin muuttuu maailma vai muuttuuko....

Termi kylmä sota on tullut uudelleen esille viimeaikaisten tapahtumien vuoksi Ukrainan suunnalla. Jotta ymmärtäisi nykyisyyttä, niin on tunnettava historiaa. Ehkä on siten hyvä palata lähemmin aiheeseen siltä osin kuin se sivuaa hieman Espanjaa.

Myös Espanjan maaperä oli toisen maailmansodan jälkeen kylmän sodan näyttämönä Euroopassa. Vuonna 1953 Yhdysvallat ja Espanja sopivat amerikkalaisten sotilastukikohtien perustamisesta maahan. Laivastotukikohta rakennettiin lähelle Cadizia Rotaan ja kolme lentotukikohtaa sijoitettiin Morón de la Fronteraan (Sevillasta kaakkoon), Torrejóniin (lähellä Madridia) ja Zaragozaan.

Kun poliittinen järjestelmä vaihtui Itä-Euroopan maissa 1990-luvun alkupuolella, niin amerikkalaiset eivät enää katsoneet tarvitsevansa kaikkia tukikohtia, vaan luovuttivat Torrejónin ja Zaragozan Espanjan ilmavoimille. Sen sijaan Andalusiassa sijaitsevat tukikohdat Rota ja Morón jäivät edelleen USA:n käyttöön.

Kylmää sotaa käytiin myös toisella rintamalla Espanjasta käsin! Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltain propagandan päävälineenä oli radiotoiminta, sillä lännessä radiolähetykset nähtiin helpoimpana tapana päästä sosialististen maiden julkisen mielipiteen kimppuun. Suurimpaan osaan Itä-Euroopan maista haluttiin suunnata niiden äidinkielellä tuotettuja ohjelmia.

Yhdysvallat alkoi etsiä Euroopasta sopivia paikkoja voimakkaiden lyhytaaltolähetysten aloittamiseksi. Monia vaihtoehtoja tutkittiin ja lopulta syntyi ajatus myös Espanjan Costa Bravasta vuonna 1955. Kolme vuotta myöhemmin Yhdysvaltain hallitus osti 33 hehtaaria maata Gironan lähistöllä sijaitsevasta Playa de Palsin rannasta. Sen parempaa paikkaa ei silloin olisi voinut löytyä muualta läntisestä Euroopasta radiolähetyksille Itä-Eurooppaan!

Alueella rakennettiin toimitiloja sekä peräti 13 mahtavaa antennia, joista korkeimmat ulottuivat yli 170 metrin korkeuteen! Tämä radioasema, Radio Liberty, oli menestys ja jotain propagandan tehosta tai kenties Neuvostoliiton ylireagoinnista kertoi sekin, että läntistä radiotoimintaa yritettiin padota laajamittaisella radiohäirinnällä.

Todettakoon kuriositeettina Neuvostoliiton entisen presidentin Mihail Gorbatsovin kertoneen, että kun hänet laitettiin Krimillä arestiin loma-asuntoonsa maassaan tapahtuneen vallankaappausyrityksen aikana elokuussa 1991, niin hän sai tietoja ulkopuolisesta maailmasta kuuntelemalla pienellä radiovastaanottimellaan nimenomaan juuri Radio Libertyn lähetyksiä Espanjasta!

Rautaesiripun kaaduttua itäinen Eurooppa avautui 1990-luvun alussa ja USA pystyi siirtämään radiotoimintaansa pois Länsi-Euroopasta lähemmäksi uusia kohdemaita, jotka sijaitsivat mm. Lähi-idässä, Keski-Aasiassa ja Kaukasuksen alueella. Niinpä myös Playa de Palsin radioasema oli tullut tiensä päähän! Viimeiset ohjelmat radioitiin sieltä vuonna 2001.


                                 
Keskiviikkona 22.3.2006 kello 15.56 radioaseman mahtava antennifarmi tuhottiin räjäyttämällä suuren yleisömäärän seuratessa tapahtumaa. Antennien metalliromu kuljetettiin kierrätykseen ja myös niiden betoniset perustukset räjäytettiin. Hankkeen kustannuksiksi tuli noin 1,68 miljoonaa dollaria, johon sisältyivät myös elektronisten laitteiden ja generaattoreiden sekä maanalaisten polttoainevarastojen purkaminen. Näin oli yksi kylmän sodan jäänne päättynyt Espanjan maaperällä!

Radio Libertyn historiasta ja taustasta on tehty televisiodokumentti, joka on nähtävissä YouTuben kautta osoitteessa: https://www.youtube.com/watch?v=tJnxsSL3bbY

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti