perjantai 13. kesäkuuta 2014

Näin maisema muuttuu Espanjassa

"Antes todo esto era campo español" eli kaikki oli ennen campoa. Näillä sanoilla alkaa Nación Rotonda -verkkosivusto, joka tekijöiden mukaan on interaktiivinen visuaalinen kartoitus viimeisten 15 vuoden ajalta Espanjan paikkakuntien katastrofista, jota ilmaisua he hieman kärjekkäästi käyttävät.

Sivustolla on jo yli 300 ilmakuvattua esimerkkiä dokumentoituja vaikutuksia maan asuntokuplasta ja huonosta suunnittelusta. Käyttö on helppoa ja yksinkertaista, muuttunutta tietoa saadaan siirtämällä kuvan keskellä olevaa liukusäädintä: vasemmalla puolella on alueen alkuperäinen tila, oikealla uusi tilanne.
 
                                    

Tiedusteltaessa sivuston tekijöiltä Alicanten maakunnan osalta epäonnistuneita esimerkkejä nostavat he esille kaksi kohdetta. Toinen on Villajoyosassa oleva kaunis ranta-alue, jossa lähes 40 vuotta oli kaksi hyvin suosittua leirintäaluetta. Ne työllistivät paikallisia asukkaita ja toivat verotuloja kaupungille, joka oli edesauttamassa kansainvälistä matkailua. Molemmat leirintäalueet lakkautettiin vuonna 2007 kun alueen sai haltuunsa promoottori, jonka tarkoituksena oli kehittää maapohjaa kokonaan uudella tavalla. Talouskriisi vei promoottorin konkurssiin, ja alue jäi keskeneräiseksi, kuten nähdään tästä linkistä.
 
Toinen varsin tyypillinen esille otettu esimerkki on Guardamar del Segurasta, jossa tuntuu paikoin olevan enemmän päällystettyjä katuja ja kiertoliittymiä kuin muuta maapohjaa. Tästä kohteesta on havainnollinen kuvapari täällä.

Nación Rotondan sivuilta löytyy kartta, josta voi etsiä kaikkialta Espanjasta lisää näitä kohteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti