tiistai 24. kesäkuuta 2014

Alicanten junayhteydet paranevat!

Espanjan suurnopeus- eli luotijunajärjestelmä on nimeltään AVE (Alta Velocidad Española). Suurin nopeus on hieman yli 300 kilometriä tunnissa. Ensimmäinen AVE-linja avattiin vuonna 1992 Madridin ja Sevillan välillä. Rataverkkoa on sittemmin laajennettu jatkuvasti, pääkaupunki Madrid on jo yhdistetty moniin merkittäviin rannikkokaupunkeihin.

Eräs innokas filatelisti tilasi Espanjan postilaitokselta
 ns. omapostimerkin juhlistaakseen AVE-linjan
 käyttöönottoa välillä Madrid-Alicante.
 
AVE-yhteys Alicanteen otettiin käyttöön kesäkuun puolivälissä vuonna 2013. Katso video täältä. Juuri julkaistun tilaston mukaan Alicanten ja Madridin välillä on vuodessa ollut 1.357.000 juna- matkustajaa eli keskimäärin noin 113.000 kuukaudessa. Matkustajamäärä on vuodessa tuplaantunut verrattuna edeltävään hitaampaan Alvia-junaan, jolla matka kesti kolme tuntia ja 45 minuuttia. AVE-junalla aikaa kuluu nopeimmillaan enää kaksi tuntia ja viisi minuuttia. Nopea ja edullinen junayhteys Alicanten ja maan pääkaupungin välillä on vähentänyt kysyntää näiden kaupunkien väliselle suoralle lentoreitille.

Torreviejasta käsin on tehty aloite syöttöbussilinjan perustamiseksi Villenan rautatiesemalle, jossa Alicantesta lähtevä AVE-juna pysähtyy. Näin voitettaisiin hieman lisää aikaa matkustettaessa Torreviejasta Madridiin. Alicanten kaupunki on vastustanut tällaista ratkaisua, jonka toteutuessa osa matkustajavirrasta ohittaisi maakunnan keskeisen kaupungin.

Espanjan rautatieyhtiö Renfe tarjoaa lähitulevaisuudessa uutuutena nopean ja joustavan yhteyden Alicanten ja Sevillan välillä. Uusi yhteys ilman vaununvaihtoa Madridissa alkaa 27. heinäkuuta ja jatkuu koko elokuun ajan. Matka-aika Sevillaan on ainoastaan 4,5 tuntia. Junasta on mahdollisuus jäädä pois esimerkiksi Córdobassa, joka on matkailullisesti mielenkiintoinen kaupunki. Lisätietoja tästä AVE-uutuudesta löytyy mm. täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti