perjantai 6. kesäkuuta 2014

Polkupyöräilyä Torreviejassa


Polkupyörä on kätevä tapa tutustua Torreviejaan ja sen lähiympäristöön. Pyöräily on hyötyliikuntaa, joka sopii kaiken ikäisille ja monen kuntoisille. Liikunnan ohella pyörällä liikkuva voi nähdä ja kokea monia sellaisia asioita, joita autolla ajaen tai kävellen ehkä jäävät huomaamatta. Polkupyörän alkuperästä on kirjallisuudessa hieman eriäviä mielipiteitä. Joidenkin lähteiden mukaan pidetään melko varmana, että jo varhaiset sumerilaiset keksivät polkupyörän esimuodon n. 5500 vuotta sitten. Euroo-
pasta on havaintoja polkupyörän alkumuodosta jo 1500-luvulta.

Varsinaisesti polkupyörän historian katsotaan alkavan 1800-luvulla. Nykypyörien kaltaiset pyörät kehiteltiin valmiiksi suhteellisen varhain, 1920- ja 1930-luvuilla. Tämän jälkeen suuria teknisiä läpimurtoja ei ole tehty, vaan polkupyörän kehitys on pitkälti keskittynyt uusiin valmistusmateriaaleihin, jousitukseen, vaihteisiin ja jarruihin liittyviin asioihin. Varsinkin niissä eurooppalaisissa valtioissa, joissa pyörällä liikkuminen on ollut mahdollista ympäri vuoden, niistä on tullut suosittuja välineitä. Polkupyörä on maailmassa ehkä eniten käytetty liikenneväline. Sen etuihin kuuluvat edullisuus, terveellisyys, saasteettomuus sekä ketteryys etenkin ahtaiden kaupunkiympäristöjen valtavissa ruuhkissa.

Pyöräily on erityisen suosittua Benelux-maiden, Saksan, Ranskan, Italian ja Espanjan suur-
kaupungeissa. Myös erityisesti Tanskassa pyöräily on suosittu liikenne- ja liikuntaväline. Näissä maissa myös muu liikenne on oppinut huomioimaan muun liikenteen joukossa liikkuvat pyöräilijät.

Torreviejassa on erinomaisia, hienoja teitä, joissa voi pyöräillä. Pyörällä voi kiertää vaikka suolajärvien ympäri, käydä tutustumassa naapurikyliin tai kiertää ihan vaan kaupungilla. Varsinaisia pyöräteitä alueella on melko vähän, vanhin on ollut Carrefourin vieressä Crevillenten tien (CV-905) vieressä oleva noin 7 km pituinen pyöräilyväylä, joka päättyy Quesadaan. Nyt kuitenkin lyhyempiä pyöräteitä on syntynyt tai on syntymässä eri puolille aluetta lähinnä turistien toivomuksesta. Liikenteen joukossa pyöräily tuntuu meistä suomalaisista ensin oudolta. Olemme vuosien mittaan tottuneet siihen, että polkupyörä kuuluu pyörätielle; jalankulkijoiden, koirien ulkoittajien ja mopojen sekaan. Koska kotimaassa meidät on ”pakotettu” käyttämään pyöräteitä.

Pyöräilijä oppii nopeasti liikkumaan liikenteen mukana. Espanjalainen autoilija on tottunut siihen, että liikenteessä on mukana myös pyöräilijöitä. Täällä on pitkät pyöräilyn perinteet ja sen huomaa pyörällä liikkuessa. Itse olen kokenut, että yksityisautoilijat sekä linja-autot, raskaat ajoneuvot ja jopa taksit ovat polkupyörällä liikkuvaa kohtaan huomaavaisia ja kohteliaita. Ei puhettakaan, että he esimerkiksi ohittaessaan eivät jättäisi riittävää tilaa pyöräilijälle tai yrittäisivät liikenneympyrässä kiilata kuten Suomessa helposti käy. Tietenkin pöyräilijän itsensä on selkeästi kerrottava käsimerkein minne hän haluaa mennä, liikenneympyröissä varsinkin se on tärkeätä. Periaatteessa pyöräilijän paikka liikenteen seassa on tien oikea reuna. Tärkeätä on myös se, ettei tee kovin yllätyksellisiä ja äkillisiä kaistanvaihtoja. Pitämällä suorat vakaat ajolinjat liikenteen joukossa selviää hyvin.

Pyöräilyn voi aloittaa oman urbanisaation alueelta ja vähitellen laajentaa siitä liikkuma-aluetta. Siinä oppii samalla liikenteen haasteet sekä mahdollisesti löytää ihan uusia mielenkiintoisia paikkoja. Aamun varhaisilla tunneilla on omat kannattajansa. Silloin esimerkiksi suolajärvien ympäriajajia on usein melko paljon liikkeellä. Pyöräilijät ovat kaikenikäisiä ja liikkeellä monenlaisilla pyörillä. Paikalliseen kulttuuriin kuuluu toisten pyöräilijöiden tervehtiminen, sinänsä hauska tapa.  (Teksti: Teppo Tiilikainen)

Lukuisa määrä Torreviejan seudun pyöräreittejä löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti