maanantai 30. kesäkuuta 2014

Guadalestin uintikilpailu on klassikko lajissaan

Guadalest on Espanjan suosituimpia matkailukohteita. Se on vanha linnoituspaikka, joka on rakennettu ylhäälle jylhälle kalliojyrkänteelle. Alhaalla sijaitsee patoallas (Embalse de Guadalest), josta Benidormin suunnalla saadaan vettä. Tekojärven ympäri kulkee kävelyreitti, ja patikoiden maisemiin tutustuu parhaiten, hyvä retkiohje löytyy täältä.


Guadalest on tullut viime vuosina tunnetuksi myös erikoisen uintikilpailun pitopaikkana. Klassikoksi on jo tullut tekoaltaassa yleensä kesä-heinäkuun vaihteen tienoilla järjestettävä kilpailu, joka tänä vuonna pidettiin lauantaina kesäkuun 28. päivänä, kisa oli järjestyksessään seitsemäs.

Uintikilpailun järjestäjinä toimivat Guadalestin kunta ja Alcoyn uimaseura Club de Natación de Alcoy. Tänä vuonna kisaan osallistui yli 400 kilpailijaa, osanottomaksuna perittiin 19 euroa. Radan pituus oli noin 2500 metriä. Miesten sarjassa nopein aika oli 33 minuuttia ja 35 sekuntia, naisten sarjassa paras sai ajaksi 36 minuuttia ja 33 sekuntia. 

Video tämänvuotisesta kilpailusta, liikkuva kuva alkaa kohdasta 7:20



Viimevuotisen kilpailun videosta saa paremman käsityksen kisan luonteesta:


lauantai 28. kesäkuuta 2014

Torreviejan katujuna ei tarvitse kiskoja

Torreviejasta lopetettiin junayhteys jo vuosikymmeniä sitten. Muistona siitä on jäljellä vanha rautatieasema Acequiónin kaupunginosassa. Rautatiekiskot poistettiin sisämaahan aina Alicante-Murcia radalle saakka. Osa tästä ratapohjasta on kunnostettu vía verde -nimellä tunnetuksi kevyen liikenteen reitiksi, josta on enemmän taustatietoa täällä.

Vaikka varsinainen rautatie Torreviejasta puuttuu nykyisin, niin ”junalla” voi kuitenkin ajella kaupungissa. Torreviejaan voi nimittäin tutustua kyydillä, joka kiertelee pitkin kaupungin katuja. Reittiä ajetaan päivittäin alkaen klo 11.00. 

Lippujen myyntipisteitä ovat mm. Plaza Waldo Calero, Paseo Juan Aparicio, Plaza Encarnación Puchol (La Mata). Lippujen hinnat: lapset (3-15 vuotta) ja eläkeläiset (65-) kolme euroa ja aikuiset (16-65 vuotta) neljä euroa. Torreviejan katujunan verkkosivut löytyvät täältä.


torstai 26. kesäkuuta 2014

Luontoystävälliset vihreät tiet

Espanjassa on yli 2000 kilometriä sellaisia käytöstä poistettuja rautateitä, jotka on myöhemmin muutettu pyöräily- ja vaellusreiteiksi. Tämän projektin – Vías Verdes - takana on vuonna 1985 perustettu Fundación de los Ferrocarriles Españoles -säätiö. 

Ensimmäinen tällainen vihreä tie valmistui vuonna 1993, jolloin Espanjassa oli yli 7600 kilometriä vanhoja käytöstä poistettuja rautatielinjoja. Nykyään vía verde -nimellä kulkevia reittejä on maassa jo yli 40. Reitit saattavat olla pituudeltaan muutamasta kilometristä useisiin kymmeniin kilometreihin. Poistetut rataosat kulkevat yleensä helpohkossa tasamaastossa, joten liikkuminen niillä on vaivatonta. Nämä vihreät tiet ovat todellinen ympäristöteko nykyaikana, reitit kulkevat usein luonnonkauniissa maastossa, johon tavallinen kulkija ei muuten juurikaan eksy.


Torreviejan reitti on pituudeltaan 6,7 kilometriä (kuva:
copyright Fundación de los Ferrocarriles Españoles)
Alicanten maakunnassa on viisi valmista reittiä ja kolme suunnitteilla. Carrascal de la Font Roja -luonnonpuistossa vanha Alcoy-Alicante rataosuus alkaen Alcoysta ja päättyen lähelle La Sargaa on pituudeltaan 10 kilometriä. Toinen valmis pätkä on Apeadero de Agostin ja Puerto de Maigmón välillä, yhteensä 22 kilometriä. Siitä löytyy upea 16-sivuinen opaslehtinen täältä. Villenan kohdalla on valmista vihreätä tietä 15 kilometriä. Déniassa on kunnostettu kuusi kilometriä entistä ratapohjaa.

Maakunnan viides reitti noudattaa vanhaa Torrevieja-Albatera -ratalinjaa alkaen Acequiónin rannalta läheltä Torreviejan vanhaa rautatieasemaa. Reitti päättyy Los Montesinosiin johtavalle tielle ollen tällä hetkellä 6,7 kilometriä pitkä. Nyt kesäkuussa on tehty esitys tämän vihreän tien jatkamisesta sisämaahan peräti San Isidroon saakka, jolloin pituutta tulisi lähes 30 kilometriä. 

Video Torreviejan nykyisestä reitistä aloituspisteen ollessa sisämaassa:


Vías Verdes -reiteistä on oikein ansiokkaat nettisivut osoitteessa www.viasverdes.com. Sieltä löytyy sekä espanjaksi että englanniksi tietoa reiteistä mm. karttoineen, korkeusprofiileineen ja historioineen. Sivujen kautta voi myös tilata alan kirjallisuutta. Espanjan postilaitos Correos on muistanut tätä luontotekoa julkaisemalla aiheesta postimerkin kolmisen vuotta sitten:

tiistai 24. kesäkuuta 2014

Alicanten junayhteydet paranevat!

Espanjan suurnopeus- eli luotijunajärjestelmä on nimeltään AVE (Alta Velocidad Española). Suurin nopeus on hieman yli 300 kilometriä tunnissa. Ensimmäinen AVE-linja avattiin vuonna 1992 Madridin ja Sevillan välillä. Rataverkkoa on sittemmin laajennettu jatkuvasti, pääkaupunki Madrid on jo yhdistetty moniin merkittäviin rannikkokaupunkeihin.

Eräs innokas filatelisti tilasi Espanjan postilaitokselta
 ns. omapostimerkin juhlistaakseen AVE-linjan
 käyttöönottoa välillä Madrid-Alicante.
 
AVE-yhteys Alicanteen otettiin käyttöön kesäkuun puolivälissä vuonna 2013. Katso video täältä. Juuri julkaistun tilaston mukaan Alicanten ja Madridin välillä on vuodessa ollut 1.357.000 juna- matkustajaa eli keskimäärin noin 113.000 kuukaudessa. Matkustajamäärä on vuodessa tuplaantunut verrattuna edeltävään hitaampaan Alvia-junaan, jolla matka kesti kolme tuntia ja 45 minuuttia. AVE-junalla aikaa kuluu nopeimmillaan enää kaksi tuntia ja viisi minuuttia. Nopea ja edullinen junayhteys Alicanten ja maan pääkaupungin välillä on vähentänyt kysyntää näiden kaupunkien väliselle suoralle lentoreitille.

Torreviejasta käsin on tehty aloite syöttöbussilinjan perustamiseksi Villenan rautatiesemalle, jossa Alicantesta lähtevä AVE-juna pysähtyy. Näin voitettaisiin hieman lisää aikaa matkustettaessa Torreviejasta Madridiin. Alicanten kaupunki on vastustanut tällaista ratkaisua, jonka toteutuessa osa matkustajavirrasta ohittaisi maakunnan keskeisen kaupungin.

Espanjan rautatieyhtiö Renfe tarjoaa lähitulevaisuudessa uutuutena nopean ja joustavan yhteyden Alicanten ja Sevillan välillä. Uusi yhteys ilman vaununvaihtoa Madridissa alkaa 27. heinäkuuta ja jatkuu koko elokuun ajan. Matka-aika Sevillaan on ainoastaan 4,5 tuntia. Junasta on mahdollisuus jäädä pois esimerkiksi Córdobassa, joka on matkailullisesti mielenkiintoinen kaupunki. Lisätietoja tästä AVE-uutuudesta löytyy mm. täältä.

sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Vesille venosen mieli Alicantessa

Ei pidä hämmästyä, jos näkee yllättävän monissa veneissä "Suomen viirin" Alicanten vesillä ja satamassa, sillä paikallisella pursiseuralla on käytössään sinivalkoinen ristiviiri. Real Club de Regatas de Alicante on yksi Espanjan

 












vanhimmista ja aktiivisimmista alan seuroista, joka on perustettu jo huhtikuussa vuonna 1889. Pursiseura vietti siten keväällä 125-vuotisjuhliaan. Sen kunniaksi on seuran historiasta tehty juhlavideo (alla):


Alicanten satama on myös risteilyalusten vilkas kohde. Tänä vuonna siellä vierailee kaikkiaan noin 20 isoa alusta ja ensi vuodeksi on alustavasti tiedossa jo noin 35 laivaa eli 75.000 matkustajaa. Risteilyvieraille on lähiseuduilla tarjolla runsaasti mielenkiintoisia tutustumiskohteista, joista on tehty satamalaitoksen toimesta upea informatiivinen esittelylehtinen.




Volvo Ocean Race (tunnettiin aiemmin nimellä Whitbread Round the World Race) on joka kolmas vuosi järjestettävä iso purjehduskilpailu, jonka reitti kiertää maapallon ympäri. Reitti on vuosien saatossa vaihdellut, mutta tyypillisesti lähtö on Euroopassa syys-lokakuussa ja maailma kierretään idän suuntaan.

Edellinen Volvo Ocean Race -kilpailu järjestettiin vuosina 2011-2012. Seuraavan, kahdennen-
toista kilpailun on määrä alkaa ensi lokakuussa. Sen lähtösatama on Alicante ja maali Göteborgissa Ruotsissa. Tämä on kolmas peräkkäinen kerta kun Alicanten satama on valittu tämän näyttävän ja vaativan kilpailun lähtöpaikaksi, sillä myös vuosina 2008 ja 2011 kilpailu alkoi sieltä.


Tulevassa kilpailussa on yhteensä 11 satamaa ja yhdeksän varsinaista purjehdusväliä. Reitillä on pituutta noin 72.000 kilometriä. Aikaa kilpailijoilla kuluu kaikkiaan yli 8 kuukautta, sillä maalissa ollaan kesäkuun lopulla 2015. Reittikarttaan voi tutustua täällä.


Alicanten satamaan perustettiin vuonna 2012 Volvo Ocean Race -nimeä kantava museo. Se on avoinna tiistaista lauantaihin klo 11-21 ja sunnuntaisin klo 11-15. Museoon on vapaa pääsy, opastettu kierros on maksullinen.


lauantai 21. kesäkuuta 2014

Onnistuneet Juhannusjuhlat Suomi-Seuralla

Torreviejassa suomalaiset kokoontuivat juhlistamaan juhannusaattoa Suomi-Seuran tiloihin perjantai-iltapäivänä. Mukana juhlimassa oli myös suomenruotsalaisia ja heidän ruotsalaisia vieraitaan. Tunnelma oli iloinen ja rento. Tervetulomaljan (seljankukkabooli) aikana ehdittiin vaihtaa kuulumisia ja tutustua uusiin jäseniin.

Puheenjohtaja Jouko Raita
Puheenjohtaja Jouko Raita toivotti kaikki tervetulleeksi juhlimaan juhannusta ja mukaan Suomi-Seuran toimintaan. Kiitosta sai myös Kesäkeittiö-kokeilu, joka on osoittautunut tarpeelliseksi ja suosituksi. Selkeästi suomalaiset tarvitsevat kokoontumispaikkaa myös kesäaikana. Ja mikä sen parempaa kuin tavata hyvän ruoan ja juoman merkeissä.

Ruoka sai kiitosta kaikilta, perinteiset suomalaiset juhlaruoat maistuvat siis Espanjan lihapatojen äärelläkin. Kesäkeittiön emäntä Raija oli valmistanut jo lapsuudestaan tuttuja juhannusruokia tätien ja mummojen resepteillä. Päivän menuuseen kuului silliä, uusia perunoita, smetanasilliä, kuorrutettua kylmää lohta majoneesi-
kastikkeella, porkkana-
laatikkoa ja makeaa makaronilaatikkoa, lihapullia, mausteista lihapataa, etikka-
kurkkuja, tomaattisipuli-
salaattia ja vihersalaattia.

Ruotsalainen ystävämme heltyi melkein kyyneliin huomatessaan, että hänen rakastamaansa porkkanalaatikkoa (kuvassa vasemmalla) saa myös Espanjasta, Suomi-Seurasta! Kannattaa siis tulla kauempaakin.... Ruoka tarjoiltiin seisovasta pöydästä, joka oli koristeltu erityisen kauniisti.


Seisovan pöydän herkut maistuivat myös nuorisolle.
Suuren suosion sai kesäyön unelma -marenkikermakakku.
Talon seljankukkaboolia nautittiin myös jälkiruoan, suussasulavan marenkikermakakun kera. Hyvä ruoka, maistuvat juomat ja iloinen tunnelma jäivät varmasti kaikkien mieleen.

Ensi tiistaina on Suomi-Seuran kesäkeittiö jälleen auki, silloin tarjoillaan mm. aitoa Tapolan mustaamakkaraa ja puolukkahilloa. (Teksti ja kuvat: Esa Krautsuk)


Costa Blancan Suomi-Seuran toimintakertomus vuodelta 2013 on luettavissa täällä.

torstai 19. kesäkuuta 2014

Costa Blancan Suomi-Seuralla vilkasta kesätoimintaa

Suomi-Seuran toimisto Torreviejassa, Calle Concordia 96.
Costa Blancalle perustettiin vuonna 1986 oma Suomi-Seura, joka on siitä lähtien pyrkinyt toimimaan monin tavoin jäsentensä parhaaksi alueella. Koska suuri osa suomalaisista palaa kesäksi Suomeen, Seuran varsinaiseen toimintaan tulee katkos huhtikuun loppupuolelta lähtien aina lokakuun alkuun saakka.

Kesäksi Espanjaan jäävien määrä lisääntyy kuitenkin koko ajan suomalaisen yhteisön kasvaessa Costa Blancalla. Toisaalta moni tulee Suomesta lyhytaikaiselle lomalle Espanjaan. Paineet järjestää myös Seuran kesätauon ajaksi erilaisia aktiviteetteja ovat siten kasvaneet.

Jo useiden kesien ajan Suomi-Seuran kirjasto on ollut avoinna kerran viikossa tiistaisin. Kirjastossa on tarjolla jo yli 4000 teosta. Nykyinen tilanahtaus kuitenkin rajoittaa kirjaston laajentamisen.

Asuntoasioista kerrottiin kesäkahviossa tiistaina 17.6.
Torreviejassa on myös Suomi-Seuran kahvila ollut kesäisin rajoitetusti auki. Tällä kesäkaudella kahvion vetäjiksi ovat lupautuneet Raija ja Esa Krautsuk elokuun alkupäiviin saakka. He ovat saaneet kahvila-
toimintaan mukaan lisää innostuneita henkilöitä. Kahvio on avoinna joka tiistai klo 10-14. Seuran kirjaston piti olla kulu-
vana kesänä avoinna tiistaisin ainoastaan kaksi tuntia klo 11-13, mutta kahviokävijöiden yllättävän suurien määrien vuoksi kirjaston aukioloajaksi muutettiin sama kuin kahviolla eli neljän tunnin mittaiseksi.

Tiistai-iltapäivisin Suomi-Seuralla on myös Teematiistai-tapahtumia, joissa eri alojen asiantuntijat pitävät tietoiskuja. Ensimmäisenä aloitti Pia Koivuranta 19. toukokuuta aiheenaan Ovi auki elämään. Mietteitä ja ajatuksia elämästä Espanjassa. Viime tiistaina 17.6. 360Hometourin Timo Markkula ja Seppo Valkonen kertoivat Asuntotiistai-tilaisuuden merkeissä eteläisen Costa Blancan asumiseen liittyvistä trendeistä valottaen mm. asunnon vuokraamista, ostamista ja myymistä. Kesäkahvilan lisäksi kahvilanpitäjillä on tarkoitus vielä aloittaa erilaista harrastustoimintaa kesäksi.

Suomi-Seuran varsinaisen toimintakauden ulkopuolella ovat ylimääräisinä juhlina jo olleet vappujuhla ja äitienpäiväjuhla. Seu-
raavaksi järjestetään Seuran toimistolla (Calle Concordia 96)  juhannusjuhlat perjantaina 20.6. klo 14.00–17.00. Tarjolla on suomalainen pitopöytä, boolia, viiniä ja olutta. Sisäänpääsymaksu 10 euroa.


keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Bussiyhteys Alicanten lentokentältä Torreviejaan

Alicanten lentokentän matkustajamäärät ovat jatkuvassa kasvussa. Kenttä on Espanjan kuudenneksi vilkkain. Tänä vuonna Alicantessa ylitetään ensimmäisen kerran kymmenen miljoonan matkustajan raja. Lentoaseman nykyinen moderni termimaali otettiin käyttöön maaliskuussa vuonna 2011. Sen kapasiteetti on noin 20 miljoonaa lentomatkustajaa vuodessa, joten paljon saa vielä vettä virrata Segura-joessa, jotta tuohon lukemaan päästään.

Sekä lähteville että saapuville matkustajille on tärkeätä, että maayhteydet lentokentälle ja lentokentältä toimivat kattavasti ja jouhevasti. Suurin osa saapuvista suomalaisista matkustajista jatkaa lentokentältä eteläänpäin eli Torreviejan suuntaan. Vuosikymmeniä ulkomaiset matkustajat olivat toivoneet Alicanten lentokentän ja Torreviejan välille säännöllistä linja-autoyhteyttä.


Alicanten lentokentältä bussi lähtee
 Torreviejaan kakkostasolta (2a planta). 
Vihdoin toukokuussa vuonna 2011 toteutui suora bussiyhteys kentältä Torreviejan linja-autoasemalle, kun Torreviejan sisäisestä bussiliikenteestä vastaava Costa Azul -yhtiö aloitti Quickair Torrevieja -nimellä tunnetun reitin ajamisen kahdeksan kertaa vuorokaudessa molempiin suuntiin vuoden jokaisena päivänä. Alkuaikoina matkustajia oli varsin vähän, ja reitin kohtalo oli jopa vaakalaudalla. Onneksi ulkomaisten yhdyskuntien vetoomukset omille joukoilleen tuottivat tulosta ja reitin käyttö alkoi vähitellen lisääntyä.

Reitillä oli vuonna 2012 yhteensä 51.660 matkustajaa ja vuonna 2013 jo 72.049 käyttäjää eli vuodessa tapahtui kasvua 39,5 prosenttia. Tuoreen tilaston mukaan tämän vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana on ollut 27.602 matkustajaa, missä on kasvua noin 25 % verrattuna viime vuoden vastaavaan jaksoon. Torreviejan suunnasta bussia käytti 12.982 henkilöä ja Alicanten kentältä 14.620 matkustajaa. Päivää kohden oli keskimäärin 182 matkustajaa, viime vuoden vastaava lukema oli 147.

Torreviejan linja-autoasemalta (Calle del Mar 50) on kahdeksan lähtöä päivittäin kahden tunnin välein: klo 7:00, 9:00, 11:00, 13:00, 15:00, 17:00, 19:00 ja 21:00. Alicanten kentältä lähdöt ovat vastaavasti: klo 8:00, 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:00 ja 22:00. Bussi ajaa pysähtymättä A7-moottoritien kautta, matkan kesto on noin 50 minuuttia. Bussissa on ilmainen wi-fi. Matkan hinta on 6,92 euroa henkilöltä. Alle 4-vuotiaat lapset ovat maksuttomia. Sellaiset eläkeläiset saavat 30 %:n alennuksen, jotka ovat kirjoilla Valencian alueella, joten esim. SIP-korttia vilauttamalla pitäisi alennus onnistua.


Tämän vuoden alussa lentokenttäbussit saivat uuden
 värityksen (kuvat: Ayuntamiento de Torrevieja)
 

tiistai 17. kesäkuuta 2014

Maanjäristyksiä ei kannata pelätä liikaa

Maanjäristys sanana saattaa olla pelottava sellaisille, jotka asuvat tai lomailevat seismisesti herkillä alueilla. Eteläinen Espanja on juuri tällaista seutua, sillä Afrikan mannerlaatta ja Euraasian mannerlaatta kohtaavat Iberian niemimaan eteläosassa Espanjan ja Afrikan rajalla. Nämä laatat ovat kulkemassa hitaasti toisiaan kohti hieman lomittain. Gibraltarin kohdalla tämä alityöntövyöhyke on noin 200 kilometriä leveä ja liikkuu vain alle sentin vuodessa.

Marraskuun 1. päivän vuonna 1755 Portugalin, Espanjan ja Marokon maaperät tärisivät voimakkaasti. Tapahtuma tunnetaan Lissabonin suurena maanjäristyksenä, joka synnytti lähes 15 metriä korkean tsunamin. Sen on arvioitu olleen voimakkuudeltaan 8,5-9,0 magnitudia. Järistys tuhosi tuolloin Lissabonin kaupungin keskustan Portugalissa. Ainakin 60 000 ihmistä kuoli. Järistyksen syyksi arvellaan nimenomaan Gibraltarin alapuolella sijaitsevaa alityöntövyöhykettä.

Maanjäristysten riskialueita Espanjassa 500 
vuoden kokemuksella (kuva Instituto
 Geográfico Nacional)
 
Espanjassa rekisteröidään vuosittain noin 2500 maanjäristystä. Murcian alue tuntuu olevan tällä hetkellä maan seismisintä aluetta. Myös etenkin Alicanten, Granadan ja Málagan maakunnissa on maankuoren aktiivista toimintaa. Suurin osa Espanjan maanjäristyksistä on voimakkuudeltaan alle 2,5 magnitudia. Maanjäristyksiin ei päde sanonta ”parempi kertanen rutina kuin ainainen kitinä”, sillä pienet maankuoren vavahtelut vapauttavat vähitellen paineita, joten suuria kertarysähdyksiä ei pääse syntymään niin helposti.

Costa Blancalla maanjäristyksiä onkin onneksi silloin tällöin, joskus muutama peräkkäin. Esimerkiksi vajaan vuorokauden sisällä aikavälillä 5.–6.6.2014 rekisteröitiin Guardamarin ja Santa Polan välillä kuusi järistystä voimakkuuden vaihdellessa 1,5 ja 2,3 magnitudin välillä. Osa lähiseutujen asukkaista ei havaitse järistysseudulla mitään, korkeintaan kuulee jotakin jylinää. Osa kokee, että talon alla meni metrojuna.... Mitään vahinkoja ei yleensä edes synny. Järistykset eivät välttämättä ole lähellä maan pintaa vaan ne voivat olla jopa kymmenien kilometrien syvyydessä.

Bajo Seguran aluetta koetteli vuonna 1829 suuri maanjäristys, jonka voimakkuus oli 6,6 magnitudia. Vahingot olivat mittavat mm. Orihuelassa, Torreviejassa, Guardamarissa, Rojalesissa ja Almoradíssa: alueella kaikkiaan 389 kuollutta, 2965 tuhoutunutta rakennusta, neljä siltaa ja 47 kirkkoa, joukossa Torreviejan keskusaukion kirkko, joka rakennettiin uudelleen maanjäristyksen jälkeen. Lisätietoja alueen maanjäristyksestä löytyy täältä.


Kuva esittää vuonna 1829 Torreviejaa ja lähialueita
kohdanneen voimakkaan maanjäristyksen tuhoja
 
Bajo Seguran suurta maanjäristystä muistellaan monilla alueen paikkakunnilla sen vuosipäivänä 21. maaliskuuta tai myös muulloin, sillä maanjäristyksen suojeluspyhimykselle San Emigdiolle on nimetty juhlapäiviä, esimerkiksi Torreviejassa elokuun alkupuolella.

  













Viime vuoden maaliskuussa Torreviejassa järjestettiin maanjäristyksen varalta suuri harjoitus (video alla), johon osallistui noin 500 henkilöä. Siitä laadittiin jälkikäteen seikkaperäinen 36-sivuinen selostus, joka on luettavissa täällä. Sen sijaan tästä linkistä löytyvät tilastonikkareiden mielestä maininnan arvoiset järistykset katsottuna Torreviejan horisontista.


sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Roomalaismarkkinat Torreviejassa 13.-15.6.2014

Espanjalaiset tuntuvat osaavan vääntää juhlan asiasta kuin asiasta. Vuosikalenteri näyttää vilisevän juhlapäiviä ja fiestoja. Moniin juhliin valmistaudutaan viikkokaupalla, tehdään esimerkiksi näyttäviä pukuja tai liikuteltavaa rekvisiittaa. Helposti voi syntyä mielikuva, että elämä Espanjassa on pelkkää juhlaa.

Myös suomalaissiirtokunnan keskus Costa Blancalla, Torreviejan kaupunki on ominut runsaasti erilaisia juhlia, joista osa on ainoastaan päivän mittainen, mutta juhlakausi saattaa toisaalta kestää myös jopa runsaan viikon verran. Tällä hetkellä ajankohtainen tapahtuma on Roomalaismarkkinat Inmaculada Concepción -kirkon edessä Plaza de la Constitución -aukiolla. Torrevieja tuntuu siirtyneen ajassa jopa pari tuhatta vuotta taaksepäin. Näyttää ”kirkon piha” taipuvan moneksi.

Markkina-alueelta löytyy paljon käsityöläiskojuja sekä useita ruokapaikkoja keskiaikaiseen tyyliin. Kauppiaat ovat pukeutuneen roomanvallan aikaisiin asusteisiin ja alueella on yleisölle ohjelmaa pitkin päivää. Lapsille on mm. gladiaattorikoulu, askartelua, tuunaa oma nimikylttisi korukivistä, hiekkaleikkejä antiikin ruukkujen kanssa, karuselli jne. 

 



Kojut jatkuvat kirkolta pitkin Calle Caballero de Rodas -katua. Alueella kuullaan kiertäviä katusoittajia ja komeat " roomalaiset" sotilaat kävelevät yleisön joukossa hauskuuttamassa yleisöä, vieraat voivat kuvauttaa itsensä heidän kanssaan.
 

Käsityökojuissa on myynnissä käsin tehtyjä koruja, saippuoita, tuoksukynttilöitä, voimaa antavia sekä parantavan voiman omaavia kiviä, viiniä, kahvia, vaatteita ja kaikkea tuiki tarpeellista maan ja taivaan väliltä. Mahtava tilaisuus hankkia matkalaukkuun tuliaisia edullisesti. Erikoisuutena korupaja, jossa korutaiteilija tekee koruja suoraan asiakkaan toiveiden mukaan. Ja korun saa siis heti mukaansa. Ainoa haaste on valinnan vaikeus...




Ruokapaikoissa on tarjolla kebabia, vartaita, kuskusia, avotulella grillattuja makkaroita, grillikylkeä ja kaikenlaisia herkkuja. Alueen muutkin ruokapaikat ja kahvilat ovat tietenkin myös auki. Ja tämä kaikki hyvällä mielellä ja pilke silmäkulmassa.


Monet kojujen myyjät/yrittäjät ovat tulleet ympäri Espanjaa. Eiköhän mennä sankoin joukoin näyttämään, että me torreviejalaisetkin rakastamme erilaisia tapahtumia ja olemme innolla kannustamassa mukana kun on tiedossa jotakin hauskaa.

Nämä markkinat ovat kolmipäiväiset ajalla 13.-15. kesäkuuta. Ohjelmaa on jokaisena päivänä aamupäivän noin klo 11 alkaen iltayhteentoista saakka. Lähempiä tietoja ohjelmasta löytyy täältä.  (Teksti ja kuvat: Esa Krautsuk)

Kuvia klikkaamalla saa ne suuremmiksi.

lauantai 14. kesäkuuta 2014

Niin muuttuu maailma vai muuttuuko....

Termi kylmä sota on tullut uudelleen esille viimeaikaisten tapahtumien vuoksi Ukrainan suunnalla. Jotta ymmärtäisi nykyisyyttä, niin on tunnettava historiaa. Ehkä on siten hyvä palata lähemmin aiheeseen siltä osin kuin se sivuaa hieman Espanjaa.

Myös Espanjan maaperä oli toisen maailmansodan jälkeen kylmän sodan näyttämönä Euroopassa. Vuonna 1953 Yhdysvallat ja Espanja sopivat amerikkalaisten sotilastukikohtien perustamisesta maahan. Laivastotukikohta rakennettiin lähelle Cadizia Rotaan ja kolme lentotukikohtaa sijoitettiin Morón de la Fronteraan (Sevillasta kaakkoon), Torrejóniin (lähellä Madridia) ja Zaragozaan.

Kun poliittinen järjestelmä vaihtui Itä-Euroopan maissa 1990-luvun alkupuolella, niin amerikkalaiset eivät enää katsoneet tarvitsevansa kaikkia tukikohtia, vaan luovuttivat Torrejónin ja Zaragozan Espanjan ilmavoimille. Sen sijaan Andalusiassa sijaitsevat tukikohdat Rota ja Morón jäivät edelleen USA:n käyttöön.

Kylmää sotaa käytiin myös toisella rintamalla Espanjasta käsin! Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltain propagandan päävälineenä oli radiotoiminta, sillä lännessä radiolähetykset nähtiin helpoimpana tapana päästä sosialististen maiden julkisen mielipiteen kimppuun. Suurimpaan osaan Itä-Euroopan maista haluttiin suunnata niiden äidinkielellä tuotettuja ohjelmia.

Yhdysvallat alkoi etsiä Euroopasta sopivia paikkoja voimakkaiden lyhytaaltolähetysten aloittamiseksi. Monia vaihtoehtoja tutkittiin ja lopulta syntyi ajatus myös Espanjan Costa Bravasta vuonna 1955. Kolme vuotta myöhemmin Yhdysvaltain hallitus osti 33 hehtaaria maata Gironan lähistöllä sijaitsevasta Playa de Palsin rannasta. Sen parempaa paikkaa ei silloin olisi voinut löytyä muualta läntisestä Euroopasta radiolähetyksille Itä-Eurooppaan!

Alueella rakennettiin toimitiloja sekä peräti 13 mahtavaa antennia, joista korkeimmat ulottuivat yli 170 metrin korkeuteen! Tämä radioasema, Radio Liberty, oli menestys ja jotain propagandan tehosta tai kenties Neuvostoliiton ylireagoinnista kertoi sekin, että läntistä radiotoimintaa yritettiin padota laajamittaisella radiohäirinnällä.

Todettakoon kuriositeettina Neuvostoliiton entisen presidentin Mihail Gorbatsovin kertoneen, että kun hänet laitettiin Krimillä arestiin loma-asuntoonsa maassaan tapahtuneen vallankaappausyrityksen aikana elokuussa 1991, niin hän sai tietoja ulkopuolisesta maailmasta kuuntelemalla pienellä radiovastaanottimellaan nimenomaan juuri Radio Libertyn lähetyksiä Espanjasta!

Rautaesiripun kaaduttua itäinen Eurooppa avautui 1990-luvun alussa ja USA pystyi siirtämään radiotoimintaansa pois Länsi-Euroopasta lähemmäksi uusia kohdemaita, jotka sijaitsivat mm. Lähi-idässä, Keski-Aasiassa ja Kaukasuksen alueella. Niinpä myös Playa de Palsin radioasema oli tullut tiensä päähän! Viimeiset ohjelmat radioitiin sieltä vuonna 2001.


                                 
Keskiviikkona 22.3.2006 kello 15.56 radioaseman mahtava antennifarmi tuhottiin räjäyttämällä suuren yleisömäärän seuratessa tapahtumaa. Antennien metalliromu kuljetettiin kierrätykseen ja myös niiden betoniset perustukset räjäytettiin. Hankkeen kustannuksiksi tuli noin 1,68 miljoonaa dollaria, johon sisältyivät myös elektronisten laitteiden ja generaattoreiden sekä maanalaisten polttoainevarastojen purkaminen. Näin oli yksi kylmän sodan jäänne päättynyt Espanjan maaperällä!

Radio Libertyn historiasta ja taustasta on tehty televisiodokumentti, joka on nähtävissä YouTuben kautta osoitteessa: https://www.youtube.com/watch?v=tJnxsSL3bbY

Torreta de Guardamar

Ajettaessa Alicanten lentokentän ja Torreviejan välistä N-332-valtatietä kiinnittyy monella helposti huomio Los Montesinosin tienhaaran lähistöllä sijaitsevaan epätavallisen korkeaan antennimastoon, joka näkyy todella pitkälle. Erityisesti pimeällä sen valot näkyvät kaukana horisontissa.

Kyseessä on Torreta de Guardamar, joka on yli 370 metriä korkea ja sijaitsee meren rannasta noin 1,4 kilometrin päässä. Masto pystytettiin kylmän sodan aikana vuonna 1962 alunperin Yhdysvaltain armeijan käyttöä varten. Aitanassa oleva tutkasysteemi sekä Rotan laivastotukikohta Espanjan Atlantinpuoleisella rannikolla käyttivät sen palveluja, erityisesti sukellusveneliikenteen tarpeita silmällä pitäen.

Alunperin antennia kutsuttiin nimellä Torre de los Americanos. Masto on tiettävästi edelleen Iberian niemimaan korkein rakennelma ja Euroopan Unionin alueella korkein sotilaskäyttöön tehty. Masto kuuluu nykyään Espanjan laivastolle ja on viralliselta nimeltään Radio Estación Naval - Antena LF 380 metros – Guardamar. Antennimaston tarkoituksena on kontrolloida Välimeren laiva- ja sukellusveneliikennettä. Espanjan sukellusveneiden päätukikohta sijaitsee Cartagenassa.

Lisää kuvia Guardamarin mastosta löytyy täältä.

Kylmän sodan kaudesta Espanjassa on lisätietoa täällä.

perjantai 13. kesäkuuta 2014

Näin maisema muuttuu Espanjassa

"Antes todo esto era campo español" eli kaikki oli ennen campoa. Näillä sanoilla alkaa Nación Rotonda -verkkosivusto, joka tekijöiden mukaan on interaktiivinen visuaalinen kartoitus viimeisten 15 vuoden ajalta Espanjan paikkakuntien katastrofista, jota ilmaisua he hieman kärjekkäästi käyttävät.

Sivustolla on jo yli 300 ilmakuvattua esimerkkiä dokumentoituja vaikutuksia maan asuntokuplasta ja huonosta suunnittelusta. Käyttö on helppoa ja yksinkertaista, muuttunutta tietoa saadaan siirtämällä kuvan keskellä olevaa liukusäädintä: vasemmalla puolella on alueen alkuperäinen tila, oikealla uusi tilanne.
 
                                    

Tiedusteltaessa sivuston tekijöiltä Alicanten maakunnan osalta epäonnistuneita esimerkkejä nostavat he esille kaksi kohdetta. Toinen on Villajoyosassa oleva kaunis ranta-alue, jossa lähes 40 vuotta oli kaksi hyvin suosittua leirintäaluetta. Ne työllistivät paikallisia asukkaita ja toivat verotuloja kaupungille, joka oli edesauttamassa kansainvälistä matkailua. Molemmat leirintäalueet lakkautettiin vuonna 2007 kun alueen sai haltuunsa promoottori, jonka tarkoituksena oli kehittää maapohjaa kokonaan uudella tavalla. Talouskriisi vei promoottorin konkurssiin, ja alue jäi keskeneräiseksi, kuten nähdään tästä linkistä.
 
Toinen varsin tyypillinen esille otettu esimerkki on Guardamar del Segurasta, jossa tuntuu paikoin olevan enemmän päällystettyjä katuja ja kiertoliittymiä kuin muuta maapohjaa. Tästä kohteesta on havainnollinen kuvapari täällä.

Nación Rotondan sivuilta löytyy kartta, josta voi etsiä kaikkialta Espanjasta lisää näitä kohteita.

torstai 12. kesäkuuta 2014

Espanjansuomalaisten tapaaminen Lahdessa 12.6.2014

Lähes puolensataa Espanjan ystävää kokoontui torstaina 12. kesäkuuta perinteiseen tapaamiseen Lahdessa, paikkana oli kaupungin satamassa sijaitseva Vesijärven vanha rautatieasema, joka on ollut myös kaikkien aikaisempien kokoontumisten tyyssijana aina vuodesta 2006 alkaen. Rakennuksessa toimii nykyään Kahvila Kariranta, jonka kodikkaat huoneet antoivat oivat puitteet tilaisuudelle.

Tällä kerralla ilma oli Lahdessa edelliskertojen kauniista säästä poiketen tihkusateinen, joten taivaskin itki myötätunnosta kun läsnäolijat niin kaipasivat Espanjaa! Ilahduttavaa oli, että tilaisuutta oli mainostettu Aurinkorannikonkin puolella, joten paikalle saapui myös Costa del Solin suomalaisia vaihtamaan ajatuksia costablancalaisten kanssa.

Hienoa oli tavata Lahdessa myös Costa Blancalla neljän vuoden työkautensa juuri päättäneet talvipappi Sakari Vuorinen ja hänen kanttoripuolisonsa Maija Vuorinen, jotka ovat näiden vuosien aikana tulleet tutuiksi monille espanjansuomalaisille. Samoin paikalla olivat Seppo Snellman, Reijo Kanninen ja Matti Varis, jotka kaikki olivat kantavia voimia kun näitä Lahden tapaamisia aikoinaan alettiin järjestää.
Mutta miten kaikki sai alkunsa? Ajatus tällaisen tapaamisen järjestämisestä syntyi talvella 2006 Costa Blancan Suomi-Seuran kahviossa Torreviejassa muutamien Lahden seudulta kotoisin olevien sattuessa samaan pöytään. Keskustelijat tiesivät, että tamperelaisilla oli jo perinteeksi muodostunut vuosittainen tapaaminen kesäkuun alun tiistaina Tammelantorilla niin miksei sitten Lahdessakin voisi onnistua.

 
Tietoa Lahden ensimmäisestä tapaamisesta levitettiin tehokkaasti, ja peräti 64 henkilöä saapui paikalle. Kokoontumisen varsinaisena tavoitteena oli Espanjassa talvehtivien suomalaisten tapaaminen kotimaassa. Tilaisuus onnistui erinomaisesti, joten päätettiin tehdä tapahtumasta perinne siten, että ajankohtana on kesäkuun toinen torstai klo 12 ja paikkana Kahvila Kariranta. Nyt kokoonnuttiin siten jo yhdeksännen kerran. Osanottajien määrä on näinä vuosina vaihdellut 35-80 välillä.

Seuraavan kerran tavataan Lahdessa siis 11.6.2015.