keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Maanjäristys kesken ruokailun

Eteläinen Espanja kuuluu seismisesti herkkään alueeseen, jossa esiintyy lähes jatkuvasti pieniä maanjäristyksiä. Espanjassa seismologisia asioita hoitaa Instituto Geográfico Nacional (IGN), jonka verkkosivuilta löytyy espanjan lisäksi osittain myös mm. englanniksi monipuolista tietoa maanjäristyksistä.


Maanjäristysten riskialueita Espanjassa 500 vuoden kokemuksella 
(kuva Instituto Geográfico Nacional)
 
Espanjassa rekisteröidään vuosittain noin 2500 maanjäristystä. Niiden runsaslukuisuudesta ei kuitenkaan tule olla huolestunut. Maanjäristyksiin ei päde sanonta ”parempi kertanen rutina kuin ainainen kitinä”, sillä maankuoren pienet vavahtelut vapauttavat vähitellen paineita, joten suuria kertarysähdyksiä ei pääse syntymään niin helposti.

Moni maanjäristys on niin pieni, ettei sitä edes havaitse mitään, korkeintaan kuulee jotakin jylinää. Osa saattaa kokee, että talon alla meni metrojuna.... Järistykset eivät välttämättä ole edes lähellä maan pintaa vaan ne voivat olla jopa kymmenien kilometrien syvyydessä.

Koska moni ei ollut Espanjassa kokenut yhtään maanjäristystä, eräs yritys päätti iskeä markkinarakoon perustamalla erikoisen ravintolan Lloret de Mariin, joka sijaitsee Välimeren rannalla Costa Bravalla noin 70 kilometriä Barcelonasta pohjoiseen. Tässä ravintolassa nimeltään Disaster Café pystyi kokemaan keinotekoisen 7,8 magnitudin järistyksen kesken ruokailun. Yhtäkkiä ilman varoitusta valot sammuivat ja alkoivat sitten vilkkua eri väreissä. Meteli oli myös valtava. Lattia oli rakennettu tärinälevyn päälle, mikä tehosti vaikutusta. Huonekaluja liikkui ja ruokailuvälineitä putoili lattialle. Järistystä kesti noin 30 sekuntia. Ravintola mainostikin itseään: Jos selviät hengissä, voit nauttia ruoastamme. Ravintolan uutuudenviehätys oli suuri, ja pöytävaraus tuli tehdä hyvissä ajoin, sillä paikka oli usein aivan täynnä.

Ravintolassa käyneet ovat kertoneet, että näytös ja sen erikoistehosteet olivat oikein upeat ja todentuntuiset, mutta ruoka ei mitenkään erikoista. Lapsille ravintolalla oli myös omaa ohjelmaa. Pohjakerrokseen oli rakennettu avaruusalus alien-teeman ympärille; oudot oliot vaanivat maan alla.

Tiettävästi tämä katastrofiravintola ei ole enää toiminnassa. Sen erikoisteeman ympärille oli varmaan vaikea rakentaa esimerkiksi kanta-asiakkuuksia, sillä kerran koettu maanjäristys ei välttämättä houkutellut ruokailemaan enää uudelleen samassa paikassa. Muistoksi on jäänyt video, jonka välityksellä voi yrittää kokea katastrofielokuvistakin tuttua tunnelmaa:
       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti