sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Kuuluisa sotalaiva Alicanten satamassa

Matkan sattuessa Alicanteen kannattaa vierailla kaupungin satamassa. Siellä on paljon mielenkiintoista nähtävää. Volvo Ocean Race -purjehduskilpailulla on oma hieno museo, jossa kerrotaan tästä maailmanympäripurjehduksesta.


Satamassa on myös espanjalainen sotalaiva Santísima Trinidad, joka oli aikanaan lajissaan maailman suurin sota-alus useiden vuosikymmenien ajan. Alkuperäinen alus upposi Trafalgarin taistelun jälkimainingeissa Cadizin edustalle vuonna 1805, Alicanten satamassa on alkuperäisten piirustusten mukaan tällä vuosituhannella tehty kopio.

Alkuperäinen laiva tehtiin Havannan telakalla ja laskettiin vesille vuonna 1769. Alkuaan alus oli varustettuna 120 kanuunalla, jotka olivat kolmella eri kannella. Laivan suunnitteli yksi sen ajan merkittävin laivanrakentaja Matthew Mullan, irlantilainen. Kan-
sien ja tykkien määrää nostettiin muu-
taman vuoden kuluttua. Alus oli n. 60 metriä pitkä, eri lähteiden mukaan pituus vaihtelee 59–63 metriin, Ali-
canten kopio on tehty 63 metriseksi.

Espanjalaiset olivat siihen aikaan yksi maailman mahtavimmista merivaltioista ja halusivat uusimmasta laivastaan englantilaisten lippulaivan HMS Victorya ja ranskalaisten Bretagnea suuremman laivan. Laivan koko oli kuitenkin kaksipiippuinen asia, mahtava ulkoasu ja aseistus toimi pelotteena, mutta toisaalta laivan koko ja paino tekivät sen, ettei laiva ollut kovinkaan nopea eikä ketterä manoveerata. Aluksella oli lempinimi ”El Ponderosa” (tukeva, raskas) ja sitä ehdotettiin vakavissaan sijoitettavaksi pysyvästi Cadizin sataman suojaksi.


Laivassa on nykyaikainen, suosittu ravintola.
Alicanten sataman kopion rakentaminen kesti yli kaksi vuotta ja kustansi yli neljä miljoonaa euroa. Laiva toimii ravintolana, jossa oli, ainakin vierailupäivänä hyvät ja kohtuuedulliset annokset. Alus toimii myös sen historiasta kertovana museona. Se on myös suosittu juhlapaikka. Sisälle alukseen on pieni pääsymaksu, jota vastaan tosin saa nauttia ravintolassa ilmaisen juoman. Aluksen suuruudesta sen yläkannen ravintolasta on hienot näkymät kaupunkiin ja sen satamaan. Yleisö pääsee tutustumaan eri kansilla oleviin esineisiin, huonekaluihin ja merenkäyntivälineistöön, jotka ovat peräisin alkuperäisen laivan ikäkaudelta.

Henkilökunnan mukaan kaikki puuliitosten yksityiskohdat, köysistöt, pylpyrät ja laivan takilat noudattavat alkuperäisiä piirustuksia. Kaikkiaan, jos laivat ja merenkulku kiinnostaa, niin laiva tai vähintään sen nettisivut www.eltrinidad.es ovat kohde, johon kannattaa tutustua. 
(Teksti + kuvat: Stefan Andersson)


           

Aluksen yksityiskohdat noudattavat
alkuperäisiä piirustuksia
 

Alkuperäisen mallin mukaan valettu laivakello.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti