keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Rodríguez


Romaanisiin kieliin kuuluva espanja (español tai castellano) on yksi maailman neljästä puhutuimmasta kielestä kiinan, englannin ja hindin ohella. Espanjaa puhuu noin 450–500 miljoonaa ihmistä; äidinkielenään noin 360–400 miljoonaa. Virallisena kielenä se on 21 maassa. Suomessa oli tilastokeskuksen mukaan vuoden 2013 lopussa 6022 henkilöä, joiden äidinkieleksi on rekisteröity espanja.

Espanjan kielen puhtautta valvoo Espanjan kuninkaallinen akatemia (Real Academia Española), jolla on mahtava valta espanjalaisessa maailmassa. Akatemia sanoo vaalivansa yleisespanjalaisuuden ideaa.

El Diccionario de la lengua española (DRAE) on akatemian julkaisema hakuteos, josta on otettu vuosien saatossa 22 painosta, viimeisin vuodelta 2001. Teos sisältää yli 88.000 sanaa. Uusi painos ilmestynee vielä tulevana syksynä akatemian kolmesataavuotisen olemassaolon kunniaksi.

Espanjan neljänneksi yleisin sukunimi on Rodríguez. Siitä löytyy Diccionariosta myös ajankohtainen yleisnimi pienellä alkukirjaimella, lähinnä puhekielessä käytettynä. Espanjan kielessä on nimittäin termi miehelle, joka jää kaupunkiin töihin muun perheen paetessa kuumuutta lomalle. Mies on silloin ”rodríguez”. Sanakirjan mukaan määritelmänä on hombre casado que se queda trabajando mientras su familia está fuera, normalmente de veraneo.

Suomeksi ilmaistuna kyseessä on siis kesäleski, joka on vapaa arjen tylsyydestä, vaimon motkotuksista ja lasten kiukutteluista. Mies hoitaa silloin kotityöt tyylillään, jos ollenkaan. Työpäivän jälkeen hän on sitäkin vapaampi, käy ulkona kuin poikamies ja tapaa ystäviään, jotka ovat myös samassa tilanteessa rodríguezeinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti