lauantai 12. heinäkuuta 2014

Embalse de La Pedrera on turkoosi keidas erämaassa


Karu vuoristo, hehkuva aurinko ja alhaalla laaksossa kimmeltävä järvi. Maisema on niin maalauksellinen, että tekee mieli hieraista silmiä: onko järven vesi todella turkoosia? Auto on pakko pysäyttää ensimmäiselle levennykselle ja lähteä tutkimaan asiaa.


Kapeat polut risteilevät kuivan pensaskasvillisuuden läpi rinnettä alas rantaan. Hyvät kengät kannattaa olla jalassa, sillä matka on äkkiseltään arvioitua pidempi. Arvotavarat kannattaa autosta myös ottaa mukaan: huonolla tuurilla ne saattavat patikoinnin aikana lähteä pitkäkyntisen matkaan.

Vedenrajaan saapuessa on jo niin kuuma, että ajatus pulahtamisesta käväisee mielessä, mutta uiminen ei La Pedreran tekojärvessä ole sallittua. Järvi perustettiin vuonna 1980 lähialueen vesivarannoksi ja säätelemään La Segura -joen vesiä. Sen pohjoispäässä on 61 m korkea ja 716 m pitkä pato, jota myöten tie kulkee.

Pääasiallisesti järven vettä käytetään viljelysten kasteluun mutta myös joidenkin lähikylien juomavetenä. Vaikka uimaan ei siis sovikaan mennä, on kalastaminen sallittua – kunhan paikalliset luvat ovat kunnossa. Järvi suo oivan elinympäristön useille kala- ja vesilintulajeille, ja rakentamattomat rantakukkulat takaavat siivekkäille pesimisrauhan.

Turistimassoja ei täällä näy – vastarannalla sentään jokunen onkija – eikä minkäänlaisia palveluita ole tarjollakaan. Mikäli kahvihetkestä haaveilee, kannattaa omat piknik-eväät olla pakattuna takakonttiin. Järven länsipuolella on useita kapeita hiekkateitä, jotka vievät aivan rantaan asti, mutta maastoautottoman lienee parasta pysäköidä päätien varteen ja patikoida loppumatka sopivaa piknik-paikkaa etsimään. Sitten vain aistimaan luonnonrauhaa ja ihailemaan huikaisevia näkymiä!


Ja kyllä, vesi todella on turkoosia – myös läheltä katsottuna!

Teksti ja kuvat: Mirja Palmanto
 

Ajo-ohje Torreviejan suunnasta: Käänny N-332:lta CV-95:lle San Miguel de Salinasin suuntaan. Käänny heti Vistabellan kylän jälkeen vasemmalle CV-950:lle. Nyt olet järveä kiertävällä tiellä. Ympyrä sulkeutuu, kun Torremendon kylästä käännyt CV-925:lle (joka jatkuu CV-951:nä). Se vie takaisin CV-95:lle. (kuva: Google Maps ja Ingenieriaparaoptimistas.blogspot.com)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti