tiistai 22. heinäkuuta 2014

Taitolentoa espanjalaisittain


Taitolento on laji, joka nostaa sekä lentäjän että katsojan adrenaliinitasoa. Suuri osa taitolentoliikkeistä kehitettiin ensimmäisen maailmansodan aikana, esimerkiksi Immelmann-käännös, joka on myös monien maallikoiden tuntema. Osa hävittäjien ilmataisteluliikehdinnästä on kehitetty eri taitolentoliikkeistä. Maailmansodan jälkeen taitolento kehittyi, koska siitä tuli merkittävä osa lentonäytöksiä.

Kilpataitolennossa käytetään espanjalaisen José Luis Arestin 1960-luvulla luomaa liikeluetteloa. Kun peruskuviohin, linjaan, kulmaan ja kaarron tai silmukan osaan tai niiden yhdistelmiin lisätään erilaisia kierre-elementtejä, käytettävissä on tuhansia liikevaihtoehtoja.

Taitolentotoiminta kehittyi Espanjassa niin, että jo 1950- ja 1960-luvuilla maassa oli muutama aktiivinen lentoryhmä. Meille costablancalaisille on varmaan tutuin San Javierin lentokentällä kotipaikkaansa pitävä Patrulla Águila, joka perustettiin nykyisessä muodossaan vuonna 1985. Sen taustalla on Espanjan ilmavoimien Academia General del Aire (AGA), joka sijaitsee Santiago de la Riberassa aivan San Javierin lentokentän vieressä. Kenttä on tuttu myös monille suomalaisille, sillä onhan se lähempänä Torreviejaa kuin Alicanten lentokenttä.


Patrulla Águila ilmassa muodostaen Espanjan lipun värit (kuva: Patrulla Águila)
 
Myös Patrulla Águilan puna-kelta-valkoiset lentokoneet ovat ehkä tulleet tutuiksi monille ulkomaalaisille, sillä niiden harjoittelua ja lentoja näkee silloin tällöin myös Orihuela Costalta ja Torreviejasta käsin. Taitolentoryhmässä on seitsemän espanjalaisvalmisteista CASA C-101 -konetta, joka saavuttaa 770 kilometrin nopeuden ja yltää 14 kilometrin korkeuteen saakka. Näitä koneita käyttävät myös eräiden muiden maiden ilmavoimat. Patrulla Águila on osallistunut toimintansa aikana yli 300 tapahtumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti