maanantai 14. heinäkuuta 2014

La barraca, maalaistalo, josta tuli ylellisyyttä


Vain muutama vuosikymmen sitten Valencian maaseutua rytmittivät valkoiset, jyrkkäkattoiset talot, joita ympäröivät vihannes- ja hedelmätarhat. Talojen nimi on la barraca.


Kirjoittaja barracan edessä Albufeiralla.
 

Koti työn äärellä


Tyypillisimmillään barraca on talo, joka on rakennettu hirsistä ja laastista, jonka katto on olkea ja jonka kummallakin lyhyellä sivulla on ovi – näin talo saatiin kuumalla kaudella helpolla tuuletettua. Alakerrassa on yhdistetty keittiö- ja oleskelutila sekä kaksi tai kolme makuuhuonetta. Portaat johtavat parvelle, jossa kuivatettiin yrttejä tai mulperipuusta poimittuja silkkiperhosen koteloita.

Puhdetyöt tehtiin kylmän aikaan takan äärellä.
Barraca rakennettiin työn keskelle – Valencian viljelysalueelle eli la huertalle se rakennettiin keskelle peltoja, sisämeri Albufeiran alueelle, kalastajien maailmaan barracan oviaukko tehtiin kohti venelaituria.
 

Talon keittiö vesipumppuineen
Barraca oli köyhän väen asunto, sen ainoa ylellisyys oli vesipumppu, josta saatiin talousvesi. Taloa lämmitettiin niillä puilla, joita kaadettiin lähiympäristöstä, useimmiten hedelmäpuiden karsinnasta yli jääneillä oksilla.

Katoava rakennusmuoto


Barraca kertoo ajasta ennen turismia. Talossa käytyään käsittää, miten köyhää elämän Valenciassa ja Murciassa on täytynyt olla, miten kaikki mitä tarvittiin, pyrittiin saamaan omavaraisesti, maasta tai merestä.


Parvelle johtavat portaat.
 
Nykyistä maisemaa katsoessa on vaikea kuvitella tällaisen elämän yksinkertaisuutta. Ja kuten niin monesta muusta katoavasta perinteestä, myös barracasta on tullut ylellisyyttä. Hiljattain oli myynnissä valencialainen barraca, josta pyydettiin (ja tietääkseni myös saatiin) 900 000 euroa. Aika hyvin talosta, jossa ei ole sähköä eikä lämmintä vettä, ei internetiä eikä televisio-
antennia!

Barracassa voi myös yöpyä, majoitusta tarjotaan 100 euron vuorokausihintaan. Halvemmalla kuitenkin pääsee, jos matkustaa Albufeiraan lähelle Valenciaa. Siellä pääsee alkuperäisessä asussa olevaan barracaan tutustumaan 2 eurolla ja kaupan päälle saa vielä veneajelun sisämerellä.

Teksti: Eeva Donner
Kuvat: Christer Donner


Espanjan postilaitos Correos julkaisi helmikuussa 2014 maalaisarkkitehtuurista kolmen
 merkin sarjan, jossa yhdessä on kuvattuna valencialainen barraca.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti