keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Valencian päivän juhlintaa Torreviejassa

Usein sanotaan, että nimenomaan espanjalaiset osaavat juhlia ja ottaa ilon irti elämästä. Seuraavan kerran voimme sen kokea torstaina 9. lokakuuta Valencian itsehallintoalueella, jonka kolmessa maakunnassa (Alicante, Castellón ja Valencia) vietetään alueen itsehallintopäivää (Día de la Comunidad Valenciana).


Espanjassa juhlinnalle ei aina tarvitse olla edes kunnon syytä, mutta tällä kerralla on. Argonian ja Katalonian kuningas Jaakko I (esp. Jaime I) valloitti vuonna 1238 Valencian, joka oli ollut maurien hallussa viisi vuosisataa. Samalle päivälle on yhdistetty rakastavaisten suojeluspyhimyksen Dionysioksen (San Dionisio) juhlinta, jolloin naiset voivat odottaa miesystäviltään silkkihuiviin käärittyjä makeisia. Perinne tunnetaan nimellä Mocaorà.


Espanjassa lippuperinne on korkealla. Tässä Alicanten Castillo
 Santa Bárbarassa rinnakkain vasemmalta Alicanten kaupungin,
Espanjan, Valencian itsehallintoalueen ja Euroopan Unionin liput.
 
Kannattaa varautua siihen, että liikennettä on torstaina normaalia enemmän. Osa kaupoista on varmaan kiinni, mutta nykyään kaupat voivat halutessaan olla auki tällaisenakin juhlapäivänä ainakin Torreviejassa ja Orihuela Costalla, jotka ovat erityisturismin aluetta (Zona de Gran Afluencia Turística). Carrefourin hypermarketit ilmoittavat olevansa avoinna. Näin tekevät yleensä muutkin suuret ostoskeskukset. Monet muut myymälät saattavat olla auki noin klo 14 saakka. Pankit ovat kiinni.

Torstaina 9.10. juhlitaan perinteisen kaavan mukaan Torreviejan keskusaukiolla, jossa esitetään hymnit Torreviejalle, Valencian itsehallintoalueelle ja Espanjalle. Kaupungin pormestari nostaa Valencian lipun aukion salkoon. Musiikista vastaa Torreviejan oma suurorkesteri La Unión Musical Torrevejense (UMT). Tilaisuus alkaa klo 11.00.

Mikäli ei itse pääse tai halua mennä Torreviejan keskustaan katsomaan ja kuuntelemaan juhlavaa tapahtumaa, niin ainakin esitettäviä hymnejä voi kuunnella internetin ihmeellisen maailman välityksellä:

Torreviejan hymni:


Valencian itsehallintoalueen hymni:


Espanjan kansallislaulu:PS. Seuraavan kerran koko Espanja juhlii railakkaasti ensi sunnuntaina 12.10., jolloin on Amerikan löytämisen päivä Día de la Hispanidad.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti