lauantai 11. lokakuuta 2014

Día de la Hispanidad

Espanja on seuraavan kerran ”sekaisin” sunnuntaina 12. lokakuuta, jolloin koko maassa vietetään Amerikan löytämisen päivää (Día de la Hispanidad). Tulee kuluneeksi 522 vuotta Kristoffer Kolumbuksen rantautumisesta läntiselle pallonpuoliskolle. Siitä alkoi kehitys, joka johti espanjan kielen valta-asemaan lähes koko Etelä- ja Keski-Amerikassa. Joillakin paikkakunnilla juhlinta jatkuu vielä maanantaina. Tämän vuoksi esimerkiksi Suomen kunniakonsulaatti Pilar de la Horadadassa pysyy suljettuna 13. lokakuuta. 


Jopa Pohjois-Amerikan Yhdysvalloissa on nykyään väestöstä yli 10 prosentttia espanjankielisiä. Olipa kerran suomalainen vaihto-oppilas autokoulukokeessa Teksasissa. Kun hän pelkäsi, ettei osaa termistöä englanniksi, avulias virkailija vaihtoi lomakkeet ja tokaisi: "Ei hätää, voit tehdä nämä espanjaksi..."


Espanjan kieli (español tai castellano) on yksi maailman neljästä puhutuimmasta kielestä kiinan, englannin ja hindin ohella. Se on myös yksi YK:n kuudesta virallisesta kielestä. Espanjaa puhuu maailmassa yli 400 miljoonaa ihmistä. Suomessa oli tilastokeskuksen mukaan vuoden 2013 lopussa 6022 henkilöä, joiden äidinkieleksi on rekisteröity espanja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti