perjantai 24. lokakuuta 2014

Torreviejan kirjastot

Espanjassa vietetään perjantaina 24. lokakuuta kirjastopäivää (Día de la Biblioteca). Torreviejan pääkirjastossa järjestetään illalla klo 18.00 aiheeseen liittyvä juhla.

Torreviejan kirjastolaitos käsittää kolme palveluyksikköä, joista kaksi sijaitsee keskustassa ja kolmas La Matassa. Kirjastot ovat avoimia kaikille, ja niissä voi esimerkiksi käydä lukemassa suurimmat kansalliset uutislehdet ilmaiseksi tai käyttämässä maksutonta verkkoa omalla tietokoneellaan.

Kirjojen lainaaminen kotiin on mahdollista kirjastokortilla, jonka voi hankkia, jos on kirjautunut kaupungin asukkaaksi (empadronamiento). Korttia varten tarvitsee yhden valokuvan ja henkilöys pitää todistaa esim. passilla tai ajokortilla. Kortin saa tämän jälkeen kahdessa päivässä, eikä euroja sitä varten tarvitse kaivella.

Kirjastoon tutustuminen kannattaa aina – jos ei muuten, niin tietää ainakin, missä kaupungilla ollessaan voi käydä ilmaiseksi vessassa!

Pääkirjasto, La Biblioteca Municipal Carmen Jalón, sijaitsee Torreviejan keskussa osoitteessa Calle Joaquín Chapaprieta 39 – vain kahden korttelin päässä La Constitución -aukiolta.

Talo on jylhä, keltainen rakennus, jossa aikaisemmin, vuodesta 1931 lähtien, toimi koulu, Escuela Graduada "Joaquín Chapaprieta". Kirjaston käyttöön rakennus saatiin vuonna 2002 perusteellisen remontin jälkeen.


Jos katsoo kadulla ylöspäin, voi pääkirjaston nimen yläpuolella
nähdä aiemmin rakennuksessa toimineen koulun nimen.
Kaksikerroksisen kirjaston alakerrassa on vastaanottotiski, lastenosasto ja muutama asiakaspääte. Vastaanottotiskiltä voi napata mukaansa paperilapun, johon verkon salasana on kirjoitettuna, mikäli haluaa käyttää kirjastossa omaa laitettaan.

Yläkerrassa on kaksi kirjastohuonetta, jotka toimivat myös lukusaleina: asiakkaita varten on pitkät pöydät tuoleineen. Tietokoneen käyttäjien ulottuvilla on useita pistorasioita. Päivälehdet sijaitsevat kadulta katsoen vasemmanpuoleisessa salissa.

Aukioloajat: ma–pe klo 8.00–21.00

Keskustan sivukirjasto sijaitsee Diego Ramirez -kadulla numerossa 5, lähellä uutta Colegio Acequión -koulua. Tässä kirjastossa on espanjalaisen kirjallisuuden lisäksi jonkin verran myös englannin-, ranskan- ja saksankielisiä kirjoja. Niin ikään lastenosasto, päivälehdet ja asiakaspäätteet tulostusmahdollisuuksineen löytyvät.
 

Diego Ramirez -kadun kirjastossa on reilusti lukutilaa.
 
Mikäli tarvitsee verkon salasanaa, voi sitä tiedustella tiskiltä esimerkiksi sanomalla "la contraseña para el Wifi, por favor". Kirjaston kahdessa isossa salissa on reilusti lukutilaa, ja hiljaisuudesta on huolehdittu lukuisin ¡Silencío!-kyltein.

Aukioloajat: ma–pe 9.30–21.00

La Matan kirjasto on pienin, mutta sisältää kaikki samat palvelut kuin keskustan kirjastotkin.

Osoite: Calle Alta 17,
Aukioloajat: ma–pe 9.30–13.15 ja 16.00–18.45

Teksti ja kuvat: Mirja Palmanto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti