tiistai 21. lokakuuta 2014

Torreviejan sukellusvene S61 Delfín

Espanjan ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa ”uiva” museoitu sukellusvene kunnioittaa olemassaolollaan Torreviejan satamaa. Armeija halusi sijoittaa museoidun sukellusveneen paikkakunnalle, jolla on pitkät perinteen merenkäynnissä. Torreviejan vanhat merimiesperinteet ja historiallisen hyvät, monipuoliset suhteet laivaston kanssa johtivat siihen, että toukokuussa 2004 se annettiin kaupungin käyttöön. Sukellusvene on sijoitettu omaan laituriinsa satamassa ja on avoinna yleisölle. Erikoisuus on, että aluksen rakenteen takia sinne ei voida turvallisuussyistä laskea alle 1,15 metrin mittaisia lapsia.


Kyse on 1960-luvun konstruktiosta, alkuaan ranskalaisten kehittämästä Daphne-luokan sukellusveneestä. Niitä on ollut käytössä eri maiden (mm. Ranska, Pakistan, Portugali, Etelä-Afrikka sekä Espanja) laivastoissa kaikkiaan 26 kpl. Viimeisimmät on poistettu aktiivikäytöstä vasta vuonna 2006. Espanjalla näistä on ollut 4 kpl, ne kaikki on rakennettu lisenssin turvin Cartagenan telakalla. Tämä Torreviejassa oleva yksilö (S61 Delfín) on laskettu vesille 1973 ja se oli aktiivikäytössä kunnes luovutettiin Torreviejaan.

Alukseen tutustuminen on omalla tavallaan mielenkiintoista. Ulkoisesti se on noin 58 metriä pitkä, mutta kun menee sisälle, ei koosta ole mitään käsitystä, aluksessa on kaikki sisätilat ahdettu aivan täyteen tekniikkaa. Voimanlähteenä on kaksi dieselgeneraattoria, joihin liittyy valtava akkukapasiteetti. Alus on pystynyt olemaan yhtäjaksoisesti merellä 30 vrk ja sen toimintasäde on ollut 10 000 merimailia (= n. 18 500 km), matkoilla on ollut 12 torpedoa tai ohjusta.


Sisätilat on ahdettu täyteen erilaista tekniikka, tässä kaikuluotaimet ja pinnalla kulkemisen tutkat.

S61 Delfínin matruusia esittävä nukke aluksen etuosan torpedoputkien luona.

Miehistömessissä nukutaan neljä päällekkäin.
 
Sukellusvenettä on ajettu n. 50 hengen miehistöllä, tosin sisätiloissa on makuusijat vain puolelle miehistölle, toinen puoli on ollut lepovuorossa kun toinen ollut töissä. Sisätiloissa tajuaa sen, että sukellusvenemiehistöllä ei ole muuta kuin työtä ja lepoa sängyissä, ainoastaan laivan kuudella upseerilla on ollut käytössään pienen pieni ”salonki”. Paikalla olevat oppaat kertovat mielellään lisää aluksen historiasta. He esittelevät ylpeänä taulua, jossa silloinen kruununprinssi, nykyinen kuningas Felipe tutustuu alukseen Kanarialla 80-luvulla. (Teksti ja kuvat: Stefan Andersson)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti