sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Sanoista tekoihin koirankakkakeskusteluissa

Ihmisen kesyttämistä eläimistä vanhin on koira. Koirat ovat kesytettyjä harmaasusia, mutta niiden kesyttämisen ajankohdasta ei ole varmuutta. Arkeologisten löytöjen perusteella tiedetään, että koiria on elänyt ihmisten parissa Keski-Idässä, Länsi-Venäjällä ja Euroopassa 15 000–30 000 vuotta sitten.

Koira on Euroopan toiseksi yleisin kotieläin heti kesykissan jälkeen. Espanjassa on rekisteröity noin 5,4 miljoonaa koiraa. Lisäksi kulkukoirat ja ulkomaalaisten mukanaan tuomat koirat lisäävät huomattavasti maan koirakantaa. Vaikka koirat ovat omistajilleeen rakkaita ja tärkeitä ystäviä, niin ympäristölleen ja muille ihmisille niiden sanotaan toisinaan aiheuttavat harmeja, joista ehkä eniten mieliä kuohuttavat koirien jätökset yleisillä paikoilla.

Suomessa jokakeväinen ilmiö on koirankakka-keskustelu lumien sulaessa. Espanja on tunnetusti vähäluminen, joten aihetta voi pitää yllä milloin vain. Maassa on kyllä tiukat säännökset koirien jätösten poiskeräämisestä, paikkakunnasta riippuen sakko laiminlyönnistä voi nousta jopa kolmeentuhanteen euroon. Koska koira ei tunnetusti voi itse asialle mitään, niin on omistajan tai ulkoiluttajan asia poistaa välittömästi ulosteet.

Espanjassa järjestetään tästä pökäleteemasta erilaisia kampanjoita ja toisinaan myös tehoiskuja. Yksi mieliinpainuvimpia toteutettiin Madridin lähellä sijaitsevassa Bruneten pikkukaupungissa viime vuoden alkupuolella. Siinä tarkkailtiin koirien kakkimis-tilanteita, ja jos omistaja unohti pökäleen poiminnan, niin hän sai jälkikäteen tuoksuvan postilähetyksen sitä itseään. Kampanjan nimissä lähetettiin kaikkiaan 147 kakkalähetystä huolimattomille ulkoiluttajille. Kaupungin tunnuksella varustetusta pienestä laatikosta vastaanottaja löysi kerran taakseen jättämänsä kakat, jotka olivat peräisin omasta lemmikistä. Laatikon päällä oli merkintä ”propiedad extraviada” (löytötavaraa). Kampanjan jälkeen arveltiin kaduilla olleen jopa 70 prosenttia aiempaa vähemmän kakkaa. Bruneten lemmikkieläinrekisterissä on noin 500 koiraa, joten melko moni omistaja sai kaupungin terveiset! Tämä nolostuttava kampanja sai ristiriitaista palautetta, mutta valtaosaa koiranomistajista juttu kuitenkin nauratti kekseliäisyydellään.Benidormissa on noin 14 000 koiraa. Jätösongelma on vaivannut kaupunkia pitkään. Helmikuusta alkaen on siellä voitu määrätä sakkoa 150 ja 900 euron välillä. Etenkin tämä vuonna on moni muukin paikkakunta Espanjassa ryhtynyt näyttäviin toimenpiteisin kitkeäkseen ongelman. Lokakuun alussa Getafen kaupunki on usuttanut Sherlock Holmesiksi pukeutuneita näyttelijöitä koiranjätösten jäljille. He puolustavat jalka-käytävien puhtautta kahden viikon ajan. Sen jälkeen kaduille tulee asukaspartiota, jotka raportoivat löydöksistään poliisille. Kiinni jääneelle koiranomistalle rapsahtaa sakkoa 150 euroa. Syyskuussa tehdyn tutkimuksen mukaan Getafen kaduilla oli keskimäärin 7,8 koiranpökälettä sadan metrin matkalla. Getafen kampanjasta kertovan videon voi katsoa täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti