perjantai 10. lokakuuta 2014

Aleksis Kiven päivä

Suomessa muistetaan ja juhlitaan tänään lokakuun 10. päivä kansalliskirjailija Aleksis Kiv. Hänen syntymästään on tullut kuluneeksi 180 vuotta. Kiven tunnetuin teos Seitsemän veljestä on käännetty yli 30 kielelle, myös espanjaksi nimellä Los Siete Hermanos. Lisää tietoja Aleksis Kivestä espanjaksi ja muilla kielillä löytyy täältä.

Espanjan kansalliskirjailija puolestaan on Miguel de Cervantes Saavedra, jonka yli 400 vuotta sitten ilmestyneen pääteoksen Don Quijoten surumielisen juonen moni tuntee. Kansalliskirjailijaksi näköjään pääsee, kun kirjallisen tuotannon aiheina on tällaisia velikultia kuten Don Quijote ja hänen aseenkantajansa Sancho Panza. Suomessa Jukolan veljessarja (”jalo niin kuin sonnikarja”) ja Nummisuutarien Esko ovat hahmoja, jotka ovat samoin syöpyneet kirjallisuuden historiaan.

Espanjassa perustettiin vuonna 1991 Cervantesin nimeä kantava kulttuuri-instituutti, jonka tehtävänä on sekä järjestää espanjan kielen opetusta että tehdä espanjan kieltä ja hispaanista kulttuuria tunnetuksi maailmalla.

Vuodesta 1976 lähtien on Espanjan kulttuuriministeriö myöntänyt Miguel de Cervantes -palkinnon (Premio Miguel de Cervantes) espanjankielisessä kirjallisuudessa ansioituneelle kirjailijalle. Tämä elämäntyöpalkinto on suuruudeltaan 125.000 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti