sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Vuodenvaihteen rituaaleja Espanjassa

Uusi vuosi otetaan vastaan maailmalla ilotulituksin ja erilaisten onnea tuovien perinteiden siivittämänä. Vuoden vaihtuminen merkitsee monelle uutta alkua ja tämä ajatus näkyy myös monien maiden uudenvuoden perinteissä. Yksi yleisimmistä on näyttävien ilotulitusten ampuminen taivaalle. Värikäs ja äänekäs valoshow on nykypäivänä monelle vain yksi viihdyke muiden joukossa, mutta joissakin maissa sen perimmäinen merkitys on edelleen voimissaan: ilotulitteiden kova pauke karkottaa pahat henget pois. Uudelta vuodelta toivotaan yleensä ripaus onnea, joten monet vuodenvaihteen taiat pyörivät onnen tavoittelun ympärillä.

Espanjalaiseen uuteen vuoteen liittyy mielen-kiintoisia perinteitä. Ensinnäkin vuodenvaihde on espanjalaisille hyvin juhlallinen tilaisuus ja lähes kaikki pukeutuvat yleensä parhaimpiinsa, naiset iltapukuihin ja miehet pukuihin. Espanjassa uusi vuosi otetaan vastaan perheen tai ystävien seurassa herkullisen juhlaillallisen merkeissä. Hyvän ruoan lisäksi pöydässä on tietysti runsaasti kuohuviiniä eli cavaa. Ravintoloissa on usein aattoiltana (nochevieja) tarjolla juhlamenut.

Viimeistään hieman ennen puolta yötä avataan kotona televisio ja seurataan suoraa lähetystä Madridin Puerta del Sol -aukiolta. Tätä ennen lautaselle on aseteltu jokaiselle juhlijalle 12 viinirypälettä. Vuoden vaihtuessa kajahtaa pääkaupungista 12 kellonlyöntiä, jolloin juhlaväki syö niiden tahdissa viinirypäleensä varmistaakseen onnen tulevan vuoden jokaiselle kuukaudelle.



Jos onnistuu nielemään rypälesatsin ennen vuorokauden vaihtumista, on koko uusi vuosi onnekas! Päälle voi juoda lasillisen cavaa. Ennen kellonlyöntejä taian vahvistamiseksi voi cavalasiin tipauttaa kultasormuksen, joka pitää kuitenkin muistaa poistaa ennen juhlajuoman siemailua! Myös kotieläimet voivat osallistua rypälerituaaliin, kuten tämä video näyttää. Kun koko tämä perinne on suoritettu, voi juhlinta alkaa myös kodin ulkopuolella.

Kaupoissa myydään jopa kahdentoista säilötyn viinirypäleen pakkauksia niille, jotka haluavat päästä helpolla. Tosin rypäleiden syönti nopeassa tahdissa voi tuottaa vaikeuksia, mutta kaiketi siihenkin harjantuu, kunhan viettää monta uudenvuodenyötä Espanjassa. Onneksi nykyään on olemassa siemenettömiä viinirypäleitä. Ei käy kateeksi aikaisempia sukupolvia, jotka joutuivat nielemään rypäleet siementen kera. Tämän tavan sanotaan juontavan juurensa runsaan sadan vuoden takaa, jolloin Espanjassa saatiin erityisen suuri rypälesato, ja kuningas päätti jakaa sadon kansalaisille syötäväksi uutenavuotena.

Jos ei haluta olla keskiyön lähestyessä kotona, niin monet ihmiset kokoontuvat kaupunkien ja kylien aukioille odottamaan kirkonkellojen lyöntejä, joiden aikana juhlijat syövät itse tai syöttävät toisilleen viinirypäleitä ja esittävät toiveita. Puolenyön jälkeen juhlinta kodin ulkopuolella ja kaduilla varsinaisesti alkaa, juhlatunnelma on taattu ja ravintolat ovat avoinna pitkälle yöhön, jotkut – etenkin nuorten suosimat paikat – lähes aamuun asti.

Espanjalaiseen perinteeseen kuuluvat myös alkavalle vuodelle onnea tuovat punaiset alusvaatteet: kaikilla naisilla pitää olla punaista päällä – tai oikeastaan alla – vuoden vaihtuessa. Paikalliset uskovat, että punaiset alusasut tuovat onnea rakkaudessa tulevalle vuodelle. Monissa Latinalaisen Amerikan maissa, jotka ovat pääosin espanjankielisiä, myydään vuodenvaihteen edellä alusasuja kaikissa sateenkaaren väreissä – mitä värikkäämmät sitä parempi! Punaiset ja vaaleanpunaiset lupaavat rakkautta ja intohimoa, keltaiset vaurautta, siniset terveyttä ja valkoiset rauhaa. Värikkäiden alusasujen teho olisi kuulemma vieläkin suurempi, jos ne on saatu lahjana joltakin eikä ostettu itse...

Tässä on vielä listattuna espanjaksi muutamia rituaaleja uudenvuoden vastaanotossa: http://objetivotorrevieja.wordpress.com/2012/12/31/pequenos-rituales-para-recibir-el-ano-nuevo/

Alicanten kaupungissa ja lähipaikkakunnilla on tarjolla monipuolista ohjelmaa uudenvuoden vastaanottajille: www.alicantenochevieja.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti