maanantai 15. joulukuuta 2014

Paksukainen villitsee kansakunnan

Espanjalaisten peli-into on arpajais- ja urheilupeleissä ollut jo vuosikausia aivan maailman kärkeä. Vuotuinen huipentuma tapahtuu vuosittain aina joulukuun 22. päivänä. Tällöin nimittäin ratkeavat voittajat Sorteo de Navidad -jouluarpajaisissa, joita myös kutsuttaan nimellä El Gordo eli ”Paksukainen”. Täjoululotto on jo yli 200-vuotinen perinne, jonka suosio johtuu onnellisten voittajien suuresta määrästä. Tänä vuonna 2,24 miljardia euroa jaetaan heille takaisin voittoina. Loppuosa (30 %) jää valtiolle.

Päävoitto on 4 000 000 euroa ja sama numero löytyy 160 eri sarjasta. Numeroita on sataantuhanteen saakka. Yksi arpanumero (el billete) maksaa 200 euroa, mutta yleensä ostetaan vain arvan kymmenesosa (un décimo), joka maksaa 20 euroa. Täyden arvan ostaa monesti iso porukka, yritys tms, mistä sitten jaetaan kymmenesosat. Arpojen myynti päättyy sunnuntaina 21.12. tasan klo 17.00.


El Gordo on maailman suurin lottotapahtuma ja sen markkinointi aloitetaan jo kesän lopulla! Vaikka monilla muilla arvonnoilla on suuremmat yksittäisvoitot, niin Espanjan joululottoa pidetään kokonaisuutena maailman rikkaimpana. Jokainen espanjalainen sijoitti viime vuonna jouluarvontaan keskimäärin noin 61 euroa! Suuren suosionsa vuoksi El Gordoa ostetaan nykyään entistä enemmän internetin välityksellä, joten myös ulkoespanjalaiset ja ulkomaalaiset voivat helposti osallistua tähän jouluarvontaan.

Arvonta järjestetään joulukuun 22. päivänä aamulla alkavassa useita tunteja kestävässä suorassa televisiolähetyksessä, jossa El Gordon voittonumerot esitetään laulamalla. Numeroita laulavat lapset ovat San Ildefonson koulun oppilaita. Tehtävään pääseminen on suuri kunnia. Arviolta jopa kolme neljäsosaa espanjalaisista seuraa jännittyneenä ohjelmaa pitäen arpakuponkeja käsissään ja toivoen, että onnetar suosisi. Ja jos jää ilman voittoa, niin voi yrittää uudelleen tammikuun 6. päivänä, jolloin arvotaan Lotería del Niño. Silloin jaossa on 560 miljoonaa euroa.

Espanjan joululottoa mainostetaan televisiossa tällä tavalla:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti