lauantai 20. joulukuuta 2014

Uusi kuningas Felipe VI eurokolikoissa

Euro on yli 20 valtion yhteinen valuutta, silti eurokolikot ovat varsin erinäköisiä eri maissa, sillä kukin euromaa saa päättää kolikon kruunupuolen aiheen itse. Käytännössä kolikoihin on nostettu tärkeiksi koettuja aiheita eli kolikot kertovat, mitä kussakin maassa arvostetaan. Käyttökolikoissa tyypillisiä aiheita ovat hallitsijat, merkkihenkilöt ja luonto, erikoisrahoissa valikoima on laajempi.

Kun maassa vaihtuu hallitsija, niin käyttökolikoiden kruunupuolen muutoksiin on tarvetta, myös erikoiskolikoissa saatetaan uutta hallitsijaa tuoda esille. Viime kesäkuussa Espanjassa vaihtui kuningas, kun Juan Carlos I luopui kruunusta poikansa Felipen (VI) hyväksi.

Espanjan käyttökolikoista yhden ja kahden euron rahassa on kruunupuolella kuninkaan kuva. Ensi tammikuussa tulevat käyttöön uudet kolikot, joissa on Felipe VI:n sivuprofiili. Muiden espanjalaisten käyttökolikoiden kruunupuolet jäävät ennalleen: yhden, kahden ja viiden sentin kolikoiden kuva-aiheena Santiago de Compostelan katedraali, kymmenen, kahdenkymmenen ja viidenkymmenen sentin kolikoissa Miguel de Cervantesin kuva.


Kukin euromaa saa laskea liikkeeseen yhden oman kahden euron nimellisarvoisen erikoisrahan vuodessa. Joulukuun alkupuolella pääsi levitykseen 8 miljoonan kappaleen lyöntimäärällä tällainen erikoiskolikko, jonka aiheena on Felipen kuninkaaksi julistaminen. Kruunu-puolella on etualalla Felipe VI ja taustalla hänen isänsä Juan Carlos I. Erikoisraha on laillinen maksuväline koko euroalueella.

Jokaisella euromaalla on käytössään myös kansallinen juhlarahaohjelma. Useimmiten juhlarahat lyödään jostakin jalometallista, tavallisimmin hopeasta ja eräät jopa kullasta. Juhlarahat ovat euroarvoisia, mutta ne ovat laillisia maksuvälineitä vain liikkeellelaskumaissaan. Juhlarahan nimellisarvo ei saa olla mikään tavallisten käyttökolikoiden nimellisarvoista. Juhlarahojen myyntihinta on kuitenkin yleensä korkeampi kuin niiden nimellisarvo, ja sen vuoksi ne eivät käytännössä liiku maksuliikenteessä, vaan päätyvät pienen lyöntimääränsä vuoksi suoraan keräilijöille.

 
Joulukuun 15. päivä laskettiin Espanjassa liikkeelle juhlaraha aiheena Felipen kuninkaaksi julistaminen. Sen nimellisarvo on 30 euroa. Kolikko on hopeaa, sen paino on 18 grammaa ja halkaisija 33 mm.

Eurokolikoiden käyttöönotto runsas 10 vuotta sitten aloitti monella uuden keräilyharrastuksen. Keräilijöitä on monenlaisia, siinä missä jotkut pyrkivät keräämään kaikkien maiden kaikki eriarvoiset kolikot, toiset keskittyvät vain ja ainoastaan joihinkin tiettyihin kolikoihin, esimerkiksi 2 € kolikot. Mitään tyypillistä keräilijää euroilla ei taida olla, tämä on harrastus, jota voi oikeastaan harrastaa kuka vain ja missä vain.

Espanjassa julkaistaan yleensä vuosittain tammikuussa käyttösarjan (serie básica) perus-postimerkkejä, joissa on kuvattuna maan kuningas. Ensi vuoden alussa Felipe VI pääsee tai joutuu myös näihin merkkeihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti