torstai 11. joulukuuta 2014

Torrevieja veijariromaanin keskiössä

Sanotaan, että joulu ei ole joulu ilman kirjapaketteja. Kirja on säilyttänyt merkittävän aseman joululahjojen joukossa. Joulun merkitys kirjamyynnille on erittäin tärkeä. Tässä esittelemme lahjavinkkinä yhden Costa Blancaan liittyvän teoksen, joka ilmestyi jo vuonna 2012, joten se ei enää ole mikään uutuuskirja mutta sisältönsä puolesta saattaa kiinnostaa espanjansuomalaisia.

Laurin Tähkän entisenä bändinä tunnetun Elonkerjuu-yhtyeen sanoittajan ja kitaristin Simo Rallin esikoisromaani Uurna ilmestyi elokuussa 2012 varsin suuren mediakohun saattelemana. Tässä veijariromaanissa kerrotaan fiktiivisestä Oiva Toikka & Toikkaroikka -nimisestä yhtyeestä. Kirjan tarinassa Rangan suvun jäärä Erkki on saanut sydänkohtauksen talviasunnollaan Torreviejassa. Veljenpoikien pitää lähteä tuhkaamaan ruumis ja tuomaan uurna kotikonnuille Suomeen.

Uurna on syvämietteinen veijaritarina kahden erilaisen veljeksen kohtaamisesta Espanjan auringon alla, kuoleman varjossa. Maalaisveli on juureva sukutilan jatkaja, "ainut puolalaasen näkönen koko hallis", sanoo kaupunkilaisveli heidän tavatessaan lentokentällä. Kaupunkilaisveli puolestaan on rokkari, entinen menestysbändin basisti, joka yrittää ansaita leipänsä sekalaisilla soittohommilla.

Veljeksiä isännöi Espanjassa Erkki-sedän ystävä Kalle, perisuomalainen Espanjan asukki, jonka kanssa ajantaju katoaa, viini virtaa ja keskustelut kuorivat asioista ytimen esiin. Siinä vajaan 200 sivun verran aineksia soppaan, jota sotkevat näppejä polttava rahalöytö ja näyttävä venäläinen Alina. Ralli kertoo tarinaa, joka vaikuttaa sekä uskomattomalta että todelliselta, tai ainakin mahdolliselta. Sen kiinnekohdat ovat tuttuja suomalaisille lomanviettäjille ja Costa Blancan suomalaisasukeille. Esimerkiksi lintujen tarkkailutornit ja muut paikat, joita kirjassa on, ovat oikeasti olemassa. Aivan tuntuu siltä, että jopa kirjan eräällä henkilöhahmolla on esikuvansa Torreviejassa!

Simo Ralli, oikealta nimeltään Kari Komsi, kirjoitti kirjaansa kotonaan Etelä-Pohjanmaalla sekä Espanjan Torreviejassa. Kirjoitusprosessi alkoi tammikuussa 2011, ja kitaristin kirjoitustyö jatkui vuoden verran siitä eteenpäin.

Uurna-teosta on saatavissa ainakin netin välityksellä useilta eri toimijoilta, hinta jonkin verran päälle 20 euroa. Lisäksi Elisa Kirja -verkkokaupan kautta löytyy sama e-kirjana, hinta alle viisi euroa. Taustaa kirjalle löytyy mm. tästä Yleisradion jutusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti