lauantai 27. joulukuuta 2014

Espanjassa aprillataan joulukuun lopulla....

Olehan tarkkaavainen sunnuntaina joulukuun 28. päivänä, jolloin Espanjassa on Día de los Santos Inocentes, suomalaiselta nimeltään Viattomien lasten päivä, muistona kuningas Herodeksen hirmutöistä Betlehemissä yli 2000 vuotta sitten. Kristillisestä taustasta huolimatta espanjankielisissä maissa kyseisenä päivänä on tapana tehdä piloja muiden maiden aprillipäivän tapaan.

Tiedotusvälineet, perinteisesti etenkin lehdistö, mutta myös radio ja televisio, kilpailevat tavasta, jolla voivat uskottavasti vetää yleisöä nenästä.
Jopa kunnallisviranomaiset voivat keksiä kujeita, joilla narrata herkkäuskoisia. Eikä pidä heti myöskään uskoa naapurin vakavalla naamalla esittämää asiaa.

Näitä kepposia kutsutaan espanjaksi nimellä ”inocentadas”. Onnistuneen kujeen kohteeksi joutuneelle voidaan sitten ilakoiden todeta: ¡Inocente, inocente!” Etenkin lapset harrastavat näitä piloja. Suosittu tapa on laittaa sokeriastiaan suolaa tai kiinnittää aikuisten selkään heidän huomaamattaan valkoinen paperinukke. Yksi varsin yleinen kuje takavuosina oli perheen kaikkien kellojen siirto salaa esimerkiksi jo edellisenä iltana näyttämään samaa väärää aikaa; aamulla sai sitten nukkua normaalia pitempään!

Vuosi sitten kerrottiin, että Torreviejan symboli Torre del Moro oli sortunut lievässä maanjäristyksessä. Tämä ”uutinen” oli sen verran uskottava, että se järkytti ihmisten mieliä. Pari vuotta sitten uutisoitiin, että meteoriitti oli pudonnut Torreviejan pääpostin edustalla kadulle ja synnyttänyt ammottavan kraaterin. Paikalle riensi uteliaita kameroiden kanssa.

Vuosia sitten Torreviejan rantakadulla oli aikamoinen määrä median höynäyttämiä ihmisiä, jotka olivat tulleet katsomaan pingviiniparvea. Se muka oli ajelehtinut rantakiville Gibraltarinsalmen kautta, ja paikalliset hotellit ja ravintolat olisivat luvanneet tuoda kaikki jäävarastonsa rannalle.

Espanjassa jotkut enemmän tai vähemmän huumorintajuiset ihmiset saattavat kutsua tätä päivää ”El día de los tontos inocentes”. Kaikesta huolimatta rakkaille lukijoillemme Feliz Día de los Santos Inocentes! Ole varuillasi jo huomisaamusta alkaen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti