perjantai 12. joulukuuta 2014

Mobiilipelit eivät horjuta lautapelien suosiota

Nykyään puhutaan paljon siitä, kuinka vanhemmat viettävät yhä vähemmän aikaa lastensa kanssa. Esimerkiksi erilaiset pelit ovat mitä mainioin keino lisätä yhdessä vietettyä aikaa – joten miltä kuulostaisi vaikkapa yhteinen viikoittainen koko perheen peli-ilta? Valitsemalla sopivia pelejä pelaaminen ei ole aikuisille tylsää, lapsetkin saavat nauttia voittamisen riemusta ja kaikilla on hauskaa. Perinteisten lautapelien suosio on pysynyt hyvänä viime vuosien aikana.

Pitkinä joulunpyhinä perheillä on yleensä aikaa kokoontua yhteen tässä hektisessä maailmassa. Entisaikojen hyvää jouluajanvietettä olivat juuri etenkin lautapelit, joita lapset tai jopa koko perhe pelasivat yhdessä. Legendaarinen Afrikan Tähti -peli tuli markkinoille jo vuonna 1951, joten se on varmaan tuttu kaikille. Tässä pyritään tuomaan esille tuota vanhaa hyvää peliperinnettä ja tulemaan askel lähemmäksi Euroopan puolelle.

Mikäli joku on kiinnostunut opettamaan esimerkiksi lapsilleen ja lapsenlapsilleen espanjalaista historiaa hauskalla tavalla, niin yksi oiva keino on hankkia joululahjaksi koko perheen El Grande -lautapeli, joka sijoittuu teemaltaan Espanjan keskiaikaan. Pelissä ruhtinaat mittelöivät keskenään vallasta ja kuninkaan suosiosta. Komentamalla caballeroja, ratsumiehiä, Espanjan lääneistä toiseen pelaajien on pyrittävä saamaan suurin mahdollinen vaikutusvalta itselleen ja mitätöimään toisten ruhtinaiden suunnitelmat. El Granden iso ja tyylikäs pelilauta kuvaa Espanjan karttaa, joka on jaettu provinsseihin.


El Granden suunnittelija Wolfgang Kramer on saksalainen insinööri. Hän on tunnettu lauta- ja korttipelien suunnittelijana. Vuodesta 1989 lähtien hän on toiminut päätoimisena pelisuunnittelijana ja hänen ideoimansa pelit ovat saaneet useita palkintoja. Kramer työskentelee tavallisesti yhteistyössä muiden pelisuunnittelijoiden kanssa, joista tunnetuimpia on Richard Ulrich. Hänen kanssaan valmistui vuonna 1995 El Grande, josta tuli heti erittäin suosittu ja myös palkittu peli.

El Grande on loistava peli ja siksi sitä suositellaan kaikille lautapeleistä kiinnostuneille. Pelaajan on hyvä olla yli 12-vuotias, yläikärajaa ei sitten olekaan! Kuten hyvälle peli-idealle kuuluu, niin El Grandesta löytyy nykyään tietysti myös tietokoneella pelattava versio!

Toinen Espanjan historiaan liittyvä lautapeli on Alhambra, jossa pelaajat rakentavat keskiaikaista linnaa arabien Espanjassa. Alhambra ei ole erityisen vaikea peli ja se sopii siksi mainiosti myös vähemmän pelejä harrastaneille. Alhambra voitti arvostetun saksalaisen Spiel Des Jahres -palkinnon vuonna 2003.

Alhambra on suosituimpia viime vuosina Suomeen rantautuneita “aikuisten lautapelejä”. Se on sangen mukavaa ajanvietettä. Peliä voi siten suositella helppoa ja silti jännittävää lautapeliä etsiville. Alhambran vahva valtti on sen suomenkielisyys. Peli on moitteettomasti tehty ja parhaimmistoa suomeksi ilmestyneiden laadukkaiden lautapelien joukossa. Samaa mieltä oli myös Suomen Vuoden peli -raati, joka valitsi Alhambran vuoden aikuisten peliksi 2005.

Mallorca-nimisessä lautapelissä ei ole kyse matkailusta vaan hedelmien viljelystä. Peli ilmestyi lautapelien luvatussa maassa Saksassa vuonna 2009 alunperin nimellä Finca tullen heti nimetyksi siellä Spiel des Jahres -kilpailun (vuoden peli) finalistiksi. Tuo arvo jäi kuitenkin saavuttamatta.

Mallorca-pelissä on pelilaudan lisäksi yli 100 erilaista pahvista laattaa ja puista kuviota. Onneksi osat irtoavat helposti, ja esimerkiksi pelissä kuljetettavat hedelmäkuviot ovat hyvin värikkäitä. Pahviosat ovat tukevia ja pienet puuhedelmät mukavia kosketella.

Säännöt ovat selkeät ja havainnolliset, ja ne kannattaa lukea tarkoin läpi ennen pelin aloittamista, sillä erikoislaattoja ja -tilanteita tulee useita vastaan. Pelissä Mallorcan saarella on kyseessä sadonkorjuun aika, jolloin maanviljelijät kärräävät hedelmiään myytäväksi toreille eri puolille saarta.

Pelissä siirretään puisia ukkoja, maanviljelijöitä, tuulimyllyn siivillä, ja kerätään hedelmiä ja aasikärryjä niiden kuljettamiseen. Pelissä rikastuu toimittamalla mahdollisimman paljon hedelmiä pelilaudalle sinne, missä niille on kysyntää. Pelaajan on tarkasteltava samaan aikaan omien maanviljelijöidensä sijaintia tuulimyllyssä ja pelilaudalla vaadittavien hedelmien määrää, jotta hän saisi itselleen eniten hyötyä.

Mallorcaa voi pelata 2–4 yli kymmenvuotiasta pelaajaa. Se on oivallinen perhepeli, joka sopii vaikeustasoltaan myös lapsille, mutta tarjoaa tarvittaessa napakat pelit myös aikuisten kesken. Peli soveltuu selvästi sellaisille, joilla on silmää taktikoinnille ja loogista päättelykykyä. Se ei ole kuitenkaan paras mahdollinen hilpeään illanviettoon, koska sääntöjen selostaminen vie aikansa.

Pelin plussana voidaan pitää sitä, että alkuun pääsemisen jälkeen se on todella mielenkiintoinen. Miinuksena puolestaan voisi pitää, että peli vaatii paneutumista ja sääntöjen hyvää tuntemusta sekä soveltamista. Myös pelilauta voisi olla hieman suurempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti