torstai 28. elokuuta 2014

Tomaatteja tulvillaan on iloinen Buñol

Kaksi tomaattia on ylittämässä katua. Toinen jää auton alle. Kohta toinen huutaa: "Tulehan ketsuppi!"

Edellä oleva saattaa ensi kerran kuultuna tuntua humoristiselta. Sen sijaan monien mielestä lainkaan hauska ei nykyaikana enää ole ketsuppifestivaali La Tomatina, jota vietetään vuosittain elokuun viimeisenä keskiviikkona espanjalaisessa Buñolin pikkukaupungissa lähellä Valenciaa. Siten jälleen eilen syttyi kaupungin kaduilla tunnin mittainen tomaattisota, joka alunperin sai alkunsa jo 1940-luvulla.

Buñolin Tomatina-tapahtumasta on tullut niin suosittu, että viime vuonna kaupunginisät päättivät muuttaa festivaalin maksulliseksi ja yksityisen yrityksen hoidettavaksi. Osanottajamäärän ylärajaksi sovittiin 22 000. Kaupunkilaisille jaettiin kuitenkin 5 000 ilmaislippua, mutta muilta perittiin 10 euroa hengeltä. Juhlan aikana murskattiin kaikkiaan yli 100 000 kiloa tomaatteja.


Lopuksi hieman iloisempi uutinen liittyen tomaatteihin. Saksalainen biologi tohtori Arno Kahne on kehittänyt eläkepäivinään uuden kirsikkatomaattilajikkeen, joka voi tuottaa noin 200 tomaattia yhteen varteen. 80-vuotias tohtori Kahne on antanut uudelle lajikkeelle nimeksi ”La Nucía” Costa Blancalla sijaitsevan nykyisen kotikaupunkinsa mukaan. Siellä hänellä on pieni puutarha harrastustaan varten.


Uutta lajiketta ihailemassa kehittäjänsä kanssa La Nucían pormestari
 Barnabé Cano, valtuutettu Bart Gommans ja ulkomaalaisyhdistyksen
 puheenjohtaja Monika Welchering (kuva: Ayuntamiento La Nucía)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti