lauantai 23. elokuuta 2014

Espanja-aiheisia tv-ohjelmia Suomessa

Suomessa televisiokanavat esittävät silloin tällöin Espanjaan liittyvää tai espanjan-kielistä ohjelmaa. Lähipäivinä on luvassa Costa Blancalla tehty ohjelmajakso ja syyskuun puolella alkaa kokonaan uusi sarja Espanjasta.
 
Jaakon matkassa -ohjelmasarjassa vuoden 2013 matkailuhenkilöksi valittu Jaakko Selin johdattaa FOX-kanavan katsojat Suomessa nojatuolimatkoille eri puolille maailmaa tapaamaan muualle muuttaneita suomalaisia. Tämä uusi sarja on jatkoa aiemmin nähdylle Jaakko ja maailmanvalloittajat -matkailuohjelmalle. Tulevissa jaksoissa Selin tapaa esimerkiksi löytökoirien turvakotia Costa Blancalla pitävän suomalaispariskunnan ja Madridissa asuvan suomalaisnäyttelijä Emilia Uutisen. Sarjan toisessa jaksossa tavataan koirien ystävät Satu ja Jon West Alicantessa. Tämä jakso esitetään ensimmäisen kerran maanantaina 25.8. klo 20.00 ja uusitaan tiistaina 26.8. klo 02.50 sekä vielä uudelleen perjantaina 29.8. klo 19.10. Jakso näkyy myös Elisa Viihde -palvelussa. Ohjelmasarjan lyhyt traileri on nähtävissä täällä.

Kerrottakoon etukäteen hieman jakson sisällöstä. Siinä Jaakko Selin matkaa Alicanteen, jonka lähellä pienessä kylässä Satu ja Jon Westillä on löytökoirien turvakoti. Koiria on ohjelman tekovaiheessa 23. Osa niistä saa uuden kodin Suomesta. Monet suomalaiset tukevat eri tavoin Westien toimintaa ja toimivat vaikkapa koirien lentokummeina.

Jaakko
Selin pääsee Westien matkassa tutustumaan kunnalliseen koiratarhaan, josta Satu ja Jon päätyvät jälleen adoptoimaan kaksi pientä koiraa. Lounaalla käydään merimatkan päässä Isla de Tabarcan saarella. Jaakko käy myös Alicanten historiallisessa keskustassa maistelemassa mantelista ja hunajasta valmistettua turron-herkkua. Hän piipahtaa myös sympaattisessa seimimuseossa. Paikallisena juomana maistellaan suosittua, jäähileistä ohrajuomaa. Illan hämärtyessä Alicanten rantabulevardilla Jaakko antaa Sadulle ja Jonille terveisiä Suomesta. Tällä kerralla lahjapaketissa on mieluisia yllätyksiä myös nelijalkaisille.


Niin tuttu kuin Espanja suomalaisille suosituimpana eurooppalaisena talvilomakohteena onkin, vain harvat ovat käyneet suurimpien kaupunkien tai Kanariansaarten, Aurinko-rannikon ja Costa Blancan ulkopuolella. Tämä näkökulma huomioiden 23. syyskuuta MTV3:lla starttaa 10-osainen tv-sarja Peter Hispaniassa. Raimo Siltasen kirjaan Löytöretki Espanjaan perustuvan sarjan kuvaukset alkoivat jo viime vuoden puolella ja viimeinen kuvausmatka Espanjaan tehtiin toukokuussa.


Uutisankkuri Peter Nyman johdattelee katsojat espanjalaiseen elämänmenoon
 ja sikäläisten nähtävyyksien äärelle. Paikallisena taustoittajana on mukana 
Luisa Gutiérrez-Ruiz Suomen Madridin-instituutista. (Kuva: Media Maker Oy)

Travelogi-tyyppisessä ohjelmatoteutuksessa MTV3:n valovoimainen uutisankkuri Peter Nyman johdattelee katsojat espanjalaiseen elämänmenoon ja sikäläisten nähtävyyksien äärelle. Hän matkaa halki historian ja kulttuurin läpitunkeman Iberian niemimaan. Matkan varrelta löytyvät tietysti Peterin rakastaman jalkapallon pyhätöt ja huippuviinejä tuottavat tilat, mutta myös kulttuurin hellimät baskimaan Bilbao ja Andalusian Alhambra. Paikallisena taustoittajana Peterillä on mukanaan Luisa Gutiérrez-Ruiz Suomen Madridin-instituutista.

Luvassa on siten herkuttelua, historiaa ja kulttuuria. Peter Hispaniassa -sarja alkaa pyöriä 21. syyskuuta MTV3:n pääkanavalla Suomessa. Kukin jakso on kestoltaan tunnin mittainen. Sarjan nähtyään osa katsojista voi hyvinkin päätyä tekemään oman löytöretkensä Espanjaan perinteisten turistikohteitten ulkopuolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti