maanantai 26. tammikuuta 2015

Mantelipuiden kukinta on alkanut

Manteli (Prunus dulcis) on Espanjassa aina ajankohtainen tavalla tai toisella. Näin alkuvuodesta saamme ihailla upeita kukkivia mantelipuita. Useimmiten kukinta osuu tammi–helmikuulle. Kauneimmillaan se kestää pari viikkoa. Mantelipuu kukkii ennen lehtien puhkeamista. Tämän ansiosta kukat pääsevät päärooliin. Kukkien väri muuttuu usein kukinnan aikana vaaleanpunaisesta valkoiseksi.
Manteli kuuluu ruusukasvien heimoon, ja kukat ovatkin ruusujen tavoin todella kauniita ja herkkiä. Näitä kukkivia mantelipuita käydään ihailemassa vuosi toisensa perään. Hyvällä tuurilla niitä voi nähdä aivan Torreviejan lähelläkin teiden varsilla. Näyttävimmillään ne kuitenkin ovat suurina viljelminä vuorten rinteillä. Espanja on yksi maailman suurimpia mantelin tuottajia Sisilian ohella. Espanjassa suurimmat viljelmät ovat Välimeren rannikolla ja sen tuntumassa. Kukkivia puita voikin ihailla koko matkan Tarragonasta Málagaan saakka.
Mantelipuu kasvattaa itselleen pitkät juuret ja pärjää kuivallakin alueella. Sitä ei tarvitse kastella, toisin kuin esimerkiksi appelsiinipuuta. Huomattava osa Espanjan vuosittaisesta 200 000–300 000 tonnin mantelisadosta menee vientiin. Satoa päästään korjaamaan vasta elo–syyskuussa. Usein näkee puiden alle levitettävän isoja kankaita, joille mantelit putoavat/pudotetaan. 
Manteleiden kuoriminen oli aiemmin käsityötä. Nykyisin se suoritetaan koneellisesti. Edelleen kuitenkin poimitaan joukosta huonot yksilöt käsityönä. Osa manteleista menee jatkoon kuorineen, suurin osa kuitenkin kuoritaan. Ne voidaan jauhaa, rouhia tai leikata ohuiksi mantelilastuiksi. Sen jälkeen ne voidaan kuivattaa, paahtaa, suolata, sokeroida tms…
Espanjalaiset käyttävät mantelia monipuolisesti ympäri vuoden. Se on mm. monen herkullisen leivonnaisen tärkeä osa. Paahdetut ja suolatut mantelit ovat mukava naposteluruoka vaikka viinilasillisen kanssa. Jouluna on turrón, manteliherkkujen kuningas, huippusuosittua. Espanjalaisilla on omat manteliset kalareseptinsä. Mantelit ovat lisukkeena monissa kanaruuissa ja maustavat hienostuneesti kastikkeita.
(kuvat: Mirja Palmanto)
Kukkiva mantelipuu on nyt luonnossa kaunista ja ajankohtaista katseltavaa. Espanjan postilaitos kertoi aiheesta näin vuonna 1975:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti