torstai 15. tammikuuta 2015

10 miljoonaa matkustajaa Alicanten lentokentällä

Alicanten nykyinen lentokenttä avattiin liikenteelle vuoden 1967 toukokuussa Elchen kaupungissa sijaitsevassa El Altetin kylässä. Kiitotie oli tuolloin 2700 metriä pitkä ja 45 metriä leveä. Kentän kapasiteetiksi suunniteltiin noin miljoonaa matkustajaa. Jo vuonna 1970 ylitettiin miljoonan matkustajan raja, ja kenttä sai uuden terminaalin, jolle keskitettiin kansainväliset lennot.

Vuonna 1978 meni rikki kahden miljoonan matkustajan raja ja matkustajaterminaalia ajanmukaistettiin. Lisäksi kiitotietä jatkettiin aina 3000 metriin saakka. Vuonna 1988 matkustajamäärä oli jo kolme miljoonaa. Vuosi 2011 oli Alicanten kentän historiassa ennätysvuosi, sillä silloin sitä kautta kulki 9,9 miljoonaa matkustajaa. Sitten iski taantuma ja esimerkiksi vuonna 2013 matkustajamäärä jäi enää 9,6 miljoonaan.

Kentän matkustajamäärän jatkuvasti kasvaessa voimakkaasti päätettiin vuonna 2004 aloittaa kokonaan uuden terminaalin rakentaminen. Se valmistuikin lopulta keväällä 2011 sellaisena kuin me näemme sen tänä päivänä. Terminaalin kapasiteetti on hieman suurellisesti peräti 20 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Uuden terminaalin valmistuttua tehtiin siitä esittelyvideo:


Alicanten kentän historiassa ylitettiin 10 miljoonan matkustajan raja ensi kerran viime vuonna, kun joulukuun 29. päivänä saapui Lontoosta brittimatkustaja, jota oli kentällä vastassa onnittelevien kenttävirkailijoiden joukko suuren juhlakyltin ja kukkakimpun kanssa. Paikalla oli myös median edustajia todistamassa tätä merkittävää tapahtumaa kentän historiassa. Vuoden päättyessä kokonaismatkustajamäärä oli Alicanten kentällä 10.065.873 eli 4,4 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin.


Sisänäkymä Alicanten lentokentän nykyisestä avarasta terminaalista.
 
Alicanten lentokenttää on usein kutsuttu pelkästään El Altetin kentäksi sijaintikylänsä perusteella (vertaa Suomen Seutula). Viimeisin vaihe Alicanten kentän nimihistoriassa tapahtui vuoden 2013 heinäkuussa, kun sen virallinen nimi vaihdettiin muotoon Aeropuerto de Alicante-Elche sijaintipaikkakuntansa mukaan samaan tapaan kuin Suomessa on Helsinki-Vantaa.

Alicanten lentokenttä on nykyään Espanjan kuudenneksi vilkkain, edellä ovat Madrid, Barcelona, Palma de Mallorca, Málaga, ja Gran Canaria.

Alicanten lentokentällä järjestetään aika ajoin pelastusharjoituksia onnettomuus-tilanteiden varalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti