torstai 11. syyskuuta 2014

Turussa esillä maineikkaiden espanjalaisten taidetta

Historian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus & Ars Nova Turussa tarjoilee perjantaista 12.9. lähtien helmikuun alkuun saakka nimekkäiden espanjalaisten taidetta. Teokset ovat Matti Koivurinnan säätiön kokoelmasta. Espanjalainen taide on ollut tärkeä osa taidekokoelmaa sen alkumetreiltä lähtien. Made in Spain -näyttely esittelee nimensä mukaisesti osan tämän kokoelman espanjalaisista taiteilijoista: Salvador Dalí, Guillem Nadal, Pablo Picasso, Antonio Saura, Antoni Tàpies ja Manolo Valdes. Teosten ajallinen kaari sijoittuu 1960-luvusta tähän päivään.

Pablo Picasso Miekkamies V, 1969, öljy mahonkilevylle, 130x98 cm, kuvaaja Jari Nieminen

Näyttelyssä on esillä esimerkiksi kokoelman kaikki Antoni Tàpiesin (1923–2012) teokset: kaksi sekatekniikkamaalausta Neliö ja Seinäkirjoituksia, Verhottu muistopaasi -veistos ja vastikään konservoitu ja uudelleenkehystetty Llull-taiteilijakirja, johon kuuluu 21 grafiikanvedosta.

Tàpies Antoni: Seinäkirjoituksia, 1985, sekateknikka kankaalle, 195x170cm, kuvaaja Jari Nieminen

Mukana olevat taiteilijat ovat espanjalaisen taiteen kärkeä ja he ovat tunnettuja ja arvostettuja laajasti myös kotimaansa ulkopuolella. Made in Spain -näyttely tekee kiinnostavan katsauksen espanjalaisen kuvataiteen maailmaan, mutta esittelee siitä samalla vain hyvin pienen osan. Osassa teoksia on merkkejä niin kutsutusta perinteisestä espanjalaisuudesta, joka ilmenee muun muassa viittauksina härkätaisteluun tai espanjalaiseen kirjallisuuteen. Suurin osa teosten aiheista kumpuaa kuitenkin yleismaailmallisista teemoista ilman maantieteellisiä tai kulttuurisia rajoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti