keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Monenlaisten muuttolintujen matka Espanjaan alkamassa....


Kalenterin mukaan syksy on jo saapunut. Se tietää vilkasta muuttoliikettä Suomesta etelään. Muuttolintuja on monenlaisia. Osa kantaa nimeä Homo sapiens, osa puolestaan on oikeita omilla siivillään lentäviä muutto-lintuja, joista näyttävimpiä ovat kurjet (Grus grus): pituus 96–119 cm, siipien kärkiväli 180–222 cm, paino 4,1–6 kiloa. 

Kurkien syysmuutto suurissa auramaisissa ja äänekkäissä parvissa ajoittuu yleensä syys-lokakuulle. Suomalaiset kurjet talvehtivat Etelä-Euroopassa ja Afrikassa. Suomessa arvioidaan olevan jo noin 40 000 kurkiparia, sillä maassa on entistä enemmän rehevöityneitä järviä ja pusikoituneita peltoja, mikä luo hyvät edellytykset elinvoimaisen kurkikannan lisääntymiselle.


Kurkien yli 3 000 kilometrin pituisista muuttoreiteistä saa havainnollisen käsityksen tämän videon avulla:

 

Tervetuloa komeiden lintujen kanssa mielikuvitusmatkalle Euroopan ylle:

                                              
 
Kurjen pääasialliset muuttoreitit kulkevat Pohjoismaista Länsi-Euroopan kautta Ranskaan, Espanjaan, Portugaliin ja Marokkoon. Keväällä kurjet palaavat Pohjolaan huhtikuussa, varhaisimmat yksilöt jo maaliskuun lopulla. Suomalaisten kurkien lentoreittejä on seurattu linnun selkään asennetun kevyen satelliitttilähettimen avulla.

Pohjoismaisten kurkien reitit yhdistyvät lentojen edetessä. Niillä on Ranskassa pari yhteistä levähdyspaikkaa, joihin osa kurjista jää talvehtimaan. Huomattava osa jatkaa lentoaan Espanjan puolelle, jossa Gallocantan järvi tarjoaa hyvät talvehtimisolosuhteet. Osa kurjista jatkaa vielä etelämmäksi Extremaduraan ja Andalusiaan, pieni joukko jopa Afrikan puolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti