lauantai 1. marraskuuta 2014

Tietoisku: Kuoleman kohdatessa

Kun espanjalaisen tuttusi tai naapurisi perheenjäsen kuolee, on sinun toimittava nopeasti, sillä näissä asioissa ei Välimeren maissa aikailla.

Ruumis viedään heti kuolonhetken jälkeen kodista tai sairaalasta ruumishuoneelle eli tanatorioon, jossa se valmistellaan ja laitetaan arkkuun hautajaisia varten. Kirkonkellojen kumina kertoo kylälle suruviestin. Lähiperhe jää yöksi ruumiinvalvojaisiin tanatorioon pieneen saliin, jossa on penkkejä ja vainajan arkku, usein korokkeella lasiseinien takana.

Tanatorioon voidaan tulla ottamaan osaa perheen suruun. Osanotto ilmaistaan yleensä lauseella, ”Te acompaño en el sentimiento”. Tätä sanotaan Espanjassa ”pésamen” (osanoton) antamiseksi. Sitten jäädään vielä joksikin aikaa olemaan perheen ja ystävien kanssa. Yksittäinen henkilö ei tuo kukkia vaan esimerkiksi kaikki serkukset yhdessä ostavat kirkkoon yhteisen ”coronan” eli seppeleen nauhoineen. Ajan antamista pidetään suurempana huomionosoituksena kuin kukkia.

Hautajaismessu pidetään kirkossa yleensä jo seuraavana päivänä siestan jälkeen, noin neljältä talvella ja myöhempään kesällä. Perheenjäsenet ja läheiset ystävät pukeutuivat ennen täysin mustiin vaatteisiin. Lesket saattoivat esiintyä julkisuudessa vain mustissa vielä kolmen vuoden ajan surun merkkinä. Nykyisin näkee yhä enemmän mustaa ja valkoista, mutta miehillä on aina musta kravatti.

Kirkon ympärillä parveilee kansaa, sillä kaikki eivät osallistu messuun. Silti he haluavat antaa aikaansa. Messun jälkeen arkku tuodaan ulos kirkon eteen, perhe asettuu sen taakse, ja surevilla on viimeinen mahdollisuus antaa ”pésame”.


Hautausmaalle eli cementarioon lähtee vain lähiperhe kukkineen, ei edes pappi. Hautoja ei yleensä kaiveta maahan vaan hautapaikat eli ”nichot” on pinottu kerroksittain. Tämän jälkeen kukkia tuodaan vainajan kuolinpäivän vuosipäivänä ja kaikkien pyhien päivänä, marraskuun 1. päivänä.

Tanatorio kylmiöineen on melko uusi käytäntö Espanjassa, sillä ensimmäinen otettin käyttöön vasta vuonna 1975. Polttohautaus on yleistynyt sen jälkeen, kun katolinen kirkko sen hyväksyi vuonna 1960. Suurimmissa kaupungeissa löytyy riittävän suuria tanatorioita, joissa on näyttösalien lisäksi myös siunauskappeleita ja krematoriolaitteita. Näissä tanatorioissa voi myös tehdä lääketieteellisiä ruumiinavauksia. Eräs tälläinen tanatorio on Guardamarista Orihuelaan vievän tien varrelle Vega Bajan sairaalan jälkeen.  (Teksti: Antero Ojanto)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti