perjantai 17. heinäkuuta 2015

Habaneras-rytmit valtaavat Torreviejan!

Jälleen on käsillä aika, jolloin Torrevieja voi osoittaa olevansa yksi Espanjan johtavista musiikkikaupungeista. Vuodesta 1955 lähtien siellä on järjestetty heinä-elokuussa habaneras-musiikille omistettu kansainvälinen juhlaviikko kilpailuineen. Onhan Torrevieja tunnettu paikkakuntana, jonka kautta tämä Karibianmeren saarilta peräisin oleva tunnelmallinen musiikki on tullut Eurooppaan suolalaivoissa työskennelleiden merimiesten mukana.

nä vuonna tämä arvostettu festivaali ja kilpailu (www.habaneras.org) sijoittuvat jo ajalle 19.–25.7.2015. Koska kyseessä on tapahtuman historiassa 61:s kerta ja perinne aloitettiin tasan 60 vuotta sitten Torreviejassa, niin Espanjan postilaitos on päättänyt kunnioittaa asiaa julkaisemalla habaneras-aiheisen postimerkin, jonka painosmäärä on rajoittamaton. Merkki kuuluu ns. B-hintaluokkaan eli on nykyarvoltaan 0,90 euroa, joten se käy korkeintaan 20 gramman postilähetykseen Eurooppaan.

Postimerkissä on vasemmassa reunassa osa La Bella Lola -patsaasta, joka sijaitsee Torreviejan rannalla Paseo Juan Aparicion kohdalla. Lola katsoo valetulla penkillä kaihoisasti merelle odottaen Antonio-miehensä paluuta La Gaviota -aluksella, joka ei koskaan palannut takaisin. Tämän kerrotaan tapahtuneen vuonna 1919 ja Lola odottaa edelleen rannalla päivin ja öin....


Torreviejalla on myös oma nimikkohabaneransa:
 

Tunnelmallinen habaneras-musiikki on rantautunut myös Suomeen. Tässä näyte Bizet'n oopperasta Carmen:


Tunnettu habanera on La Paloma, josta mm. Olavi Virta on laulanut monen mielestä iki-ihanan version suomeksi:


Torreviejassa sijaitsee Museo de la Habanera “Ricardo Lafuente”, jossa on habaneras-musiikkiin liittyvää esineistöä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti