torstai 16. heinäkuuta 2015

Dama de Elche jälleen postimerkissä!

Posti käsitteenä on tunteita herättävä aihe tai sitten ei. Espanjansuomalaisilta kuulee mitä erilaisempia kokemuksia esimerkiksi postinkulusta ja postiosoitteiston epäjohdonmukaisuudesta maassa. Tässä ei ole kuitenkaan tarkoitus mennä syvälle sisään näihin syövereihin, sillä mielipiteitä on yhtä monta kuin on kommentoijaa....

Postilähetysten kuljetusmaksujen yksinkertaistamiseksi ja ennakkomaksun ottamiseksi käyttöön synnyttivät maailman ensimmäiset postimerkit Englannissa vuonna 1840. Siihen asti postimaksut olivat olleet hyvin monimutkaisia ja vastaanottaja oli maksanut ne suoraan postinkantajalle. Postimerkki yksinkertaisti tätä huomattavasti. Idea levisi vähitellen myös muihin maihin niin, että Espanjassa julkaistiin ensimmäiset merkit vuonna 1850 ja Suomen suuriruhtinaskunnassa v. 1856 ja isäntämaa Venäjällä seuraavana vuonna.

Espanjassa on julkaistu tähän mennessä kaikkiaan jo lähes 5000 erilaista postimerkkiä. Suomessa merkkien määrä on yli kaksituhatta. Postilähetysten määrät ovat viime vuosina vähentyneet kaikkialla uusien tekniikoiden myötä. Käyttöön ovat tulleet mm. tekstiviestit ja sähköpostit, jotka verottavat voimakkaasti perinteisiä kirjelähetyksiä. Näin ollen postimerkkien painosmäärät ovat pienentyneet. Esimerkiksi Espanjassa nykyään tyypillinen painosmäärä on enää alle 300.000, kun se vielä vuosikymmen sitten oli miljoonan luokkaa.

Espanjan postilaitos Correos julkaisee edelleen hyvin monipuolisia aiheita merkeissään. Viime vuonna aloitettiin uusi Humor gráfico -sarja, jossa tänä vuonna heinäkuun 2. päivänä ilmestyi uusi postimerkki. Siinä tuodaan esille pilapiirtäjä José María Pérez González, joka tunnetaan paremmin nimellä Peridis

 
Kyseessä on pienoisarkki, jonka painos on 250.000 kappaletta. Merkin arvo on erikoinen: 2,84 euroa. Se selittyy sillä, että tuo summa on nykyään kirjatun kotimaisen alle 20 gramman postilähetyksen hinta. Costablancalaisittain merkissä näkyy meille tuttu ja tunnettu aihe, Dama de Elche, joka on kalkkikivestä veistetty naisen rintakuva. Se löydettiin vuonna 1897 muutaman kilometrin päässä Elchen keskustasta sijaitsevasta La Alcudiasta. Teoksen on ajoitettu olevan peräisin noin 400-luvulta ennen ajanlaskun alkua. Löytöä pidetään hyvin arvokkaana. Nykyään se on Madridin arkeologisessa museossa museossa. Jäljennös siitä on Elchen arkeologisessa museossa.

 

Dama de Elche on ollut jo pari kertaa aikaisemminkin espanjalaisissa postimerkeissä, ensimmäisen kerran vuonna 1969. Daami on ennenkin esitetty humoristisessa sävyssä, sillä vuonna 2000 Espanjan historiaa esittelevässä postimerkkisarjassa se oli laitettu kuuntelemaan musiikkia nykyaikaisin menetelmin. Vuosien varrella Dama de Elche on esiintynyt myös espanjalaisissa seteleissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti