sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Guadalest – vuorilinnoitus vailla vertaa

Espanja on tunnettu luontonsa monimuotoisuudesta ja kauneudesta sekä tietenkin pitkän historiansa tuomista rakennustaiteellisista aarteista. Maahan saapuu vuosittain noin 60 miljoonaa turistia, joista osa viettää lähinnä rantalomaa, mutta osa kiertelee tutustuen eri paikkakuntien tarjontaan.

Espanjassa laaditaan matkailijoille erilaisia listauksia kauniista kohteista. Yksi tällainen taho on yhdistys nimeltään Asociación de Los Pueblos más Bonitos de España, joka kokoaa luetteloonsa tutustumisenarvoisia kauniita kyliä. Valitut kohteet henkivät ulkoisten puitteittensa ohella historiaa ja kulttuuria. Tavoitteena on tuoda esille maaseutua ja pikkukaupunkeja, jotka helposti jäävät tunnettujen suurkaupunkien varjoon.

Yhdistyksen luttelossa on tällä hetkellä 35 paikkakuntaa, joista tuoreimpana maaliskuun lopulla mukaan otettu El Castell de Guadalest. Se on listan ensimmäinen kohde Alicanten maakunnasta. Piskuinen Guadalestin kylä houkuttaa vuodessa yli kaksi miljoonaa kävijää. Rannikolta Benidormista sinne ajaa noin puolessa tunnissa.


Kaukana siintää Välimeri.

Guadalest kyhjöttää kuin kotkanpesä tuulisella kallionkielekkeellä, suojassa ja lähes saavuttamattomana. Linnan perustamisesta vastasivat maurit 500-luvulla, mutta kun Aragonian kuningas Jaakko I sai sen haltuunsa vuonna 1238, oli maurien lukuisista valloitusyrityksistään huolimatta jäätävä nuolemaan näppejään.
 

Alhaalla laaksossa kimaltaa Guadalest-joesta padottu turkoosinvärinen järvi,
 joka toimii monien lähialueiden kylien vesivarantona.
 
Ainoastaan luonnonvoimat saattoivat koitua Guadalestin kohtaloksi, ja näin kävikin 1600-luvulla, kun kaksi toisiaan lyhyen ajan välein seurannutta maanjäristystä tuhosi valtaosan rakenteista. Lisäksi Espanjan perimyssodan aikaiset kahinat räjähdyksineen vaurioittivat linnan muureja. Lopulta linna ajautui niin kelvottomaan kuntoon, että se hylättiin 1800-luvulla, kunnes vuonna 1974 Espanjan kulttuuriministeriö julisti sen kansallisaarteeksi, ja täten suojeltavaksi kohteeksi.


Peñón de la Alcalán valkoinen kellotorni sijaitsee
suippomaisen kalliojärkäleen huipulla.

Restauroitu kellotorni on ehkä Guadalestin tunnetuin ja kuvatuin symboli. Guadalestin korkeimmalta huipulta on parhaimmat näköalat – aina vuorten lomassa siintävälle Välimerelle asti. Guadalest ei jätä kävijäänsä kylmäksi, kunhan vielä muistaa, että ilma saattaa ylhäällä vuorilla olla piirun verran viileämpi kuin rannan tuntumassa. Hyvät kengät jalkaan ja aikamatkalle historiaan! Kylän kartta löytyy täältä.

Diputación de Alicante julkaisee Pueblo a Pueblo -sarjassa videoita maakunnan eri kylistä:
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti