maanantai 6. huhtikuuta 2015

Suomen eduskuntavaalien ennakkoäänestys Espanjassa


Suomessa toimitetaan eduskuntavaalit 19. huhtikuuta 2015. Vaaleissa valitaan 200 kansanedustajaa neljäksi vuodeksi. Äänestää voi joko varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 19.4. tai ennakkoon ennakkoäänestysaikana 8.–14.4. Ulkomailla ennakkoäänestys toimitetaan 8.–11. huhtikuuta. Äänioikeutettu voi äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Äänioikeus on jokaisella Suomen kansalaisella, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta. Äänestää voi vain omassa vaalipiirissä ehdokkaana olevaa henkilöä. Lisätietoja saa oikeusministeriön vaalisivulta www.vaalit.fi.


Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on Espanjassa mahdollista 11 eri paikkakunnalla. Costa Blancalla voi äänestää Torreviejassa 8.–11.4. klo 10–14 hotelli Doña Monsessa, jonka sijainti löytyy täältä. Kaikki äänestyspaikat Espanjassa tämän linkin välityksellä: http://tulospalvelu.vaalit.fi/E-2015/fi/uap_724.html 


Äänestyspaikan koordinaatit: hotellin etupuolelta sisään, portaat alaspäin ja vasemmalle.
 
Äänestyspaikalle mentäessä mukaan on otettava henkilöllisyystodistus, joka voi olla passi, ajokortti tai vastaava virallinen ja kuvallinen asiakirja sekä ilmoituskortti (postitse tullut ilmoitus äänioikeudesta). Ilmoituskortti ei ole pakollinen. 


Viime kevään eurovaalien vaalilautakunta Torreviejassa: takarivi vasemmalta oikealle: Pirjo Mattsson, Arja Hynninen. Eturivi vasemmalta oikealle: Tuija Sutinen, Liisa Järn, Ossi Sutinen.

Eduskuntavaalit pidetään normaalisti neljän vuoden välein. Suomalaiset ovat äänestäneet ahkerasti aikaisempina kertoina Torreviejassa. Taulukko kertoo annetut äänet päivittäin kaksissa edellisissä eduskuntavaaleissa:
 
                                                                                               2007   2011

        Ensimmäinen äänestyspäivä    254    250
        Toinen äänestyspäivä         302    375
        Kolmas äänestyspäivä         151    191
        Neljäs äänestyspäivä          87    140  
                                                                                           ---    ---        
        Yhteensä                     794    956

Pilar de la Horadadan kunniakonsulaatti Costa Blancalla on suljettu keskiviikkona 8.4. ja perjantaina 10.4. Suomen eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen järjestelyiden vuoksi.

sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Guadalest – vuorilinnoitus vailla vertaa

Espanja on tunnettu luontonsa monimuotoisuudesta ja kauneudesta sekä tietenkin pitkän historiansa tuomista rakennustaiteellisista aarteista. Maahan saapuu vuosittain noin 60 miljoonaa turistia, joista osa viettää lähinnä rantalomaa, mutta osa kiertelee tutustuen eri paikkakuntien tarjontaan.

Espanjassa laaditaan matkailijoille erilaisia listauksia kauniista kohteista. Yksi tällainen taho on yhdistys nimeltään Asociación de Los Pueblos más Bonitos de España, joka kokoaa luetteloonsa tutustumisenarvoisia kauniita kyliä. Valitut kohteet henkivät ulkoisten puitteittensa ohella historiaa ja kulttuuria. Tavoitteena on tuoda esille maaseutua ja pikkukaupunkeja, jotka helposti jäävät tunnettujen suurkaupunkien varjoon.

Yhdistyksen luttelossa on tällä hetkellä 35 paikkakuntaa, joista tuoreimpana maaliskuun lopulla mukaan otettu El Castell de Guadalest. Se on listan ensimmäinen kohde Alicanten maakunnasta. Piskuinen Guadalestin kylä houkuttaa vuodessa yli kaksi miljoonaa kävijää. Rannikolta Benidormista sinne ajaa noin puolessa tunnissa.


Kaukana siintää Välimeri.

Guadalest kyhjöttää kuin kotkanpesä tuulisella kallionkielekkeellä, suojassa ja lähes saavuttamattomana. Linnan perustamisesta vastasivat maurit 500-luvulla, mutta kun Aragonian kuningas Jaakko I sai sen haltuunsa vuonna 1238, oli maurien lukuisista valloitusyrityksistään huolimatta jäätävä nuolemaan näppejään.
 

Alhaalla laaksossa kimaltaa Guadalest-joesta padottu turkoosinvärinen järvi,
 joka toimii monien lähialueiden kylien vesivarantona.
 
Ainoastaan luonnonvoimat saattoivat koitua Guadalestin kohtaloksi, ja näin kävikin 1600-luvulla, kun kaksi toisiaan lyhyen ajan välein seurannutta maanjäristystä tuhosi valtaosan rakenteista. Lisäksi Espanjan perimyssodan aikaiset kahinat räjähdyksineen vaurioittivat linnan muureja. Lopulta linna ajautui niin kelvottomaan kuntoon, että se hylättiin 1800-luvulla, kunnes vuonna 1974 Espanjan kulttuuriministeriö julisti sen kansallisaarteeksi, ja täten suojeltavaksi kohteeksi.


Peñón de la Alcalán valkoinen kellotorni sijaitsee
suippomaisen kalliojärkäleen huipulla.

Restauroitu kellotorni on ehkä Guadalestin tunnetuin ja kuvatuin symboli. Guadalestin korkeimmalta huipulta on parhaimmat näköalat – aina vuorten lomassa siintävälle Välimerelle asti. Guadalest ei jätä kävijäänsä kylmäksi, kunhan vielä muistaa, että ilma saattaa ylhäällä vuorilla olla piirun verran viileämpi kuin rannan tuntumassa. Hyvät kengät jalkaan ja aikamatkalle historiaan! Kylän kartta löytyy täältä.

Diputación de Alicante julkaisee Pueblo a Pueblo -sarjassa videoita maakunnan eri kylistä:
 

perjantai 3. huhtikuuta 2015

Härkätaistelu – kidutusta vai kulttuuria?

Näin kärsimysviikolla voitaneen ottaa esille myös toisenlaiset kärsimykset kuin mitä sanotaan olleen lähes 2000 vuotta sitten Lähi-idässä, nimittäin taisteluhärkien rooli vanhassa espanjalaisessa kansanperinteessä. Maan varmaankin eniten keskustelua herättänyt kulttuuriperinne on vuosikymmeniä ollut härkätaistelu. Mielipiteiden vaihto on jakanut kansan kahtia, toiset pitävät sitä julmana huvina ja eläinrääkkäyksenä ja toiset eräänlaisena taiteen muotona. Härkätaisteluperinnettä vastustaa jo yli puolet kansasta. Härkätaistelut on kielletty Espanjassa Kanarian-saarilla ja Katalonian itsehallintoalueella. Vuosittain maassa kuolee härkätaisteluissa noin 10 000 eläintä. 

Alicanten härkätaisteluareena sijaitsee keskellä kaupunkia.


Myös Espanjan rajojen ulkopuolella käydään härkätaisteluista ja niiden eettisyydestä vilkasta keskustelua. Suomalaisittain tuorein tapaus on kiirastorstailta 2. huhtikuuta, jolloin Helsingissä Etelä-Haagan kirjastossa järjestettiin härkätaisteluluento ”Kidutusta vai kulttuuria”, joka kuului koko kevätkauden kestävään luentosarjaan Espanjasta ja espanjalaisesta kulttuurista. Tämän noin tunnin mittaisen luennon espanjalaisten vaikeasta suhteesta härkätaisteluihin piti Espanjan kieleen ja kulttuuriin perehtynyt Eila Kautto.

Espanjan postilaitos on vuosien saatossa julkaissut lukuisia
 härkätaisteluteemaan liittyviä postimerkkejä.
 

Omalääkärin vastaanotolle, netin kautta!


Costa Blancan alueella terveyskeskuksiin saa yleensä melko helposti vastaanotto-aikoja. Jos sinulla on espanjalainen SIP-kortti, niin puhelinvarausten rinnalla toimii myös netin kautta tehtävä varausrutiini. Sitä kautta saa varattua omalääkärille tai -hoitajalle aikoja, jopa samalle päivälle.

Varauksen tekemiseksi mene sivulle www.san.gva.es/citaprevia. Sieltä aukeaa:


Täytä tarvittavat kohdat, eli SIP-numerosi sekä syntymäaikasi (pv, kk, vuosi) ja sen jälkeen paina Validar sivun alareunasta.

Hetken kuluttua esiin tulee henkilötietosi, samalla ilmoitat, että mille päivälle (a partir del dia) ja mille aikavälille (desde la hora) (alkaen aika ja loppuen aika) (hasta la hora) haluat tilata ajan omalääkärillesi (medicina familiar).


Tee valinta ja paina Seleccionar sivun alalaidassa eteenpäin menemisen merkiksi. Jos sen sijaan haluat ajan omahoitajalle, niin valitse kohta Seleccionar otro service. Siellä on valinta kumpaa haluat tavata. Se sivu näyttää tältä:


Kun olet antanut ehdotuksen päivästä ja aikavälistä ja painanut sitä Seleccionar-nappulaa, tulee esiin sivu, joka näyttää esimerkiksi tältä:


Sivun alareunassa ovat ne vapaat ajat, jotka ovat valitsemallasi aikavälillä. Jos niistä joku käy, niin paina Confirmar cita. Jos taas haluat muokata ajanvarauskriteereitä, niin paina Modificar criterios. Silloin palaat sivulle Selección de criterios ja voit valita eri aikavälin tai päivän.

Voit tätä kautta etsiä juuri sinulle sopivan ajan. Sivun kolmannesta napista Seleccionar otro servicio pääset sivulle, jossa valitaan lääkäri/hoitaja. Kun olet vahvistanut ajan painamalla Confirmar cita -nappia, niin sitä seuraavalla sivulla, jossa aika vahvistetaan, on myös tulostusmahdollisuus (Imprimir) tälle juuri sovitulle tapaamiselle.
(Teksti ja kuvakaappaukset: Stefan Andersson)