perjantai 13. helmikuuta 2015

Torreviejan karnevaaliaika on lähes yhtä juhlaa

Karnevaalit ovat varsinkin katolisissa maissa laskiaisen aikaan ennen paastoa vietettävä riehakas juhla. Tämän näyttävän juhlan alkuperä on historioitsijoiden mukaan Egyptissä ja Sumerissa jo 5000 vuotta sitten. Karnevaaleja on kautta aikojen vietetty ympäri maailmaa, mm. antiikin Roomassa niitä vietettiin viininjumala Bacchuksen kunniaksi.


Karnevaaliaikaa vietetään paikallisten perinteiden mukaisesti useita päiviä peräkkäin. Karnevaaleissa on tyypillisesti näyttäviä kulkueita, äänekästä musiikkia sekä naurua ja erityisiä juhlaruokia. Sanotaan, että karnevaalin aikana yhteisön normaalit rajat rikotaan ja pyhä muuttuu maalliseksi.


Maailman suurin karnevaali on Rion sambakarnevaali Brasiliassa. Se alkaa tänään ja kestää viisi päivää. Rio de Janeiron karnevaali vetää joka vuosi paikalle miljoonia brasilialaisia sekä noin puoli miljoonaa ulkomaista turistia. Juhlien keskiössä on jo vuosikymmeniä ollut kolmentoista sambakoulun välinen kilpailu, joka tarjoaa yleisölle näyttäviä kulkueita sambakadulla. Sambakarnevaalien turvallisuutta valvoo yli 50 000 poliisia.


Myös eri puolilla Espanjaa vietetään karnevaaleja (carnaval) juuri ennen paastonaikaa eli vuodesta riippuen tammikuun loppupuolella, helmikuussa tai maaliskuun alussa.


Torreviejassa on pidetty karnevaaleja nykymuodossaan vuodesta 1986 lähtien. Tänä vuonna neljän viikon ajanjakso osui välille 17.1.–14.2. Tuona aikana etenkin viikonloppuisin on ollut lukuisia kulkueita kaupungin kaduilla ja muita tapahtumia. Huomenna lauantaina viimeisenä päivänä on Torreviejan keskustassa näyttävä päätöskulkue, joka lähtee illalla klo 22.00 María Asunción -aukiolta Ramón Gallud -katua pitkin Patricio Pérez -kadulle saakka.


Edellinen upea kulkue Torreviejassa oli sunnuntaina 8. helmikuuta, jolloin lähes 40 eri ryhmää kilpaili keskenään näyttävyydessä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti