torstai 31. maaliskuuta 2016

Ratoncito Pérez – hammaskeiju espanjalaisittain

Toisinaan kuulee sanottavan, että lasten kasvattaminen käy työstä. Vuosisatojen mittaan ihminen on pyrkinyt keventämään omaa työtaakkaansa erilaisilla kokemuksiin perustuvilla oivalluksilla ja juonilla. Lastenkasvatuksen puolella on otettu käyttöön mm. taruolentoja, joilla pyritään saamaan lapset paremmin tottelevaisiksi ja muutoinkin saamaan heidät alttiimmiksi kasvatusmetodien kirjolle. Tällaisia aikuisten käyttämiä mielikuvitusolentoja ovat mm. joulupukki, hammaskeiju ja hammaspeikko.

Hammaskeiju on aikuisten luoma kuvitteellinen keiju, joka keräilee lasten hampaita. Kun lapselta irtoaa maitohammas, häntä kehotetaan laittamaan se tyynynsä alle, jotta keiju voi hakea hampaan yön aikana ja laittaa tilalle kolikon. Kuten tiedämme niin todellisuudessa aikuinen (yleensä lapsen vanhempi) vie hampaan ja laittaa kolikon sen tilalle. Tämä uskomus on syntynyt lähinnä tarpeesta lievittää maitohampaiden lähtemiseen liittyviä pelkoja liittämällä siihen positiivinen elämys. Myytti on tunnettu useissa länsimaisissa kulttuureissa.

Espanjassa ja monissa muissa espanjan-kielisissä maissa hammaskeijun tilalla on hiiri, jonka nimi on Ratoncito Pérez. Muutamissa maissa hiirestä käytetään nimeä Ratón Pérez. Espanjassa hiiri Pérez tuli laajalti tunnetuksi etenkin vuoden 1894 jälkeen, jolloin kirjailija Luis Coloma kirjoitti aiheesta sadun Espanjan tulevalle kuninkaalle Alfonso XIII:lle, joka oli tuolloin 8-vuotiaana menettänyt maito-hampaan.

Tarinan mukaan Ratoncito Pérez asui perheineen keksilaatikossa Prast-makeis-kaupassa Madridissa Arenal-kadun numerossa 8. Sieltä käsin liikkui hiiri Pérez putkistoja pitkin ympäri kaupunkia vieraillen pikkuprinssin ja muiden lasten makuuhuoneissa vaihtaen maitohampaita lahjoihin. Cervantesin virtuaalikirjaston kautta Luis Coloman alkuperäinen teos on luettavissa netissä: http://www.bit.ly/1QhKtXv


Madridin kaupunki on halunnut kunnioittaa Ratoncito Péreziä kiinnittämällä vuonna 2003 muisto-laatan Arenal-kadun numerossa 8 sijaitsevan rakennuksen ulkoseinään. Samassa osoitteessa katutasolta seuraavassa kerroksessa on nykyään myös museo Casa Museo Ratón Pérez. Se on avoinna maanantaisin klo 17–20, tiistaista perjantaihin klo 11–14 ja 17–20 sekä lauantaisin klo 11–15 ja 16-20. Sunnuntaisin ja juhlapäivinä erikseen ilmoitettavina aikoina. Vierailu maksaa kolme euroa hengeltä. Kävijöiden suositeltava alaikäraja on viisi vuotta.

Edellä oleva teksti on julkaistu Uusi Costa Blanca -lehden numerossa 2/2016 sivulla 25. Koko lehti on luettavissa verkossa täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti